Történelmi beszédet mondott Washingtonban az izraeli miniszterelnök

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hatalmas tapsot és álló ovációt kapott – gyakran mindkét oldalról -, amikor szerda délután beszédet mondott az amerikai kongresszus ülésén.

A mintegy egyórás beszédében Netanjahu méltatta az amerikai-izraeli kapcsolatok hosszú múltját és mélységét; határozott győzelemre szólított fel a Hamász terrorcsoport felett; és sürgette az Egyesült Államokat, hogy segítsen legyőzni az iráni rezsimet, amely – mint mondta – továbbra is fenyegeti a zsidó államot és a világ többi részét.

Azt is mondta, hogy „mély megtiszteltetés, hogy negyedszer szólhatok a demokrácia fellegvárához”.

„A Közel-Keleten az iráni terror tengelye szembeszáll Izraellel, Amerikával és arab barátainkkal” – mondta Netanjahu.

„Ez nem a civilizációk közötti összecsapás. Ez a barbarizmus és a civilizációk közötti összecsapás.

Ez egy összecsapás azok között, akik a halált dicsőítik és azok között, akik az életet szentesítik”.”

Izraelnek és az Egyesült Államoknak együtt kell kiállnia „azért, hogy a civilizáció erői győzedelmeskedjenek” – mondta az izraeli miniszterelnök. „Győzni fogunk”.

Október 7.

Amikor 3000 palesztin terrorista október 7-én megtámadta a zsidó államot, „a mennyországból pokol lett” – mondta Netanjahu.

„Ezek a szörnyetegek – nőket erőszakoltak meg, férfiakat fejeztek le, csecsemőket égettek el élve, szülőket öltek meg gyermekeik szeme láttára és gyermekeket szüleik szeme láttára” – tette hozzá.

Netanjahu több olyan jelen lévő izraelire is felhívta a figyelmet, akik október 7-én és azt követően hősiesen szolgáltak, köztük olyan izraeli katonákat, akik megsebesültek. Ők és társaik tiszteletet és csodálatot érdemelnek, nem pedig háborús bűnökért való elítélést – mondta Netanjahu.

A miniszterelnök beszélt az október 7-én elrabolt túszok családtagjaival is, akik csatlakoztak hozzá a washingtoni út során. Megfogadta, hogy nem nyugszanak, amíg szeretteiket ki nem szabadítják a gázai „börtönökből”.

A kiszabadításukról szóló tárgyalások „most is folynak” – mondta Netanjahu.

„Izrael már 135 ilyen túszt hozott haza, köztük hetet, akiket a mentőakciók során szabadítottak ki” – tette hozzá.

Netanjahu dicsérte Joe Biden amerikai elnököt is, amiért október 7-e után Izrael segítségére sietett.

Biden október 18-i, a háború idején a zsidó államban tett látogatását „olyan látogatásnak nevezte, amelyet soha nem felejtünk el”.

Netanjahu teljes beszéde itt tekinthető meg:

FULL SPEECH: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu makes address to Congress

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu sought to bolster U.S. support for his country’s fight against Hamas in a speech to Congress Wednesday that sparked boycotts by some top Democrats and drew thousands of protesters to the nation’s capital.

Hasznos idióták

Az izraeli miniszterelnök megjegyezte, hogy aznap a Capitolium előtt is voltak tüntetők, és hogy Izrael-ellenes tüntetések voltak a főiskolákon és egyetemeken.

Ezek a tüntetők és az őket támogató egyetemi vezetők az iráni rezsim „hasznos idiótái”, akik elárulják a liberális értékeket – mondta.

Ahogy évszázadokon keresztül rosszindulatú hazugságokat hangoztattak a zsidó nép ellen, úgy most is rosszindulatú hazugságokat hangoztatnak a zsidó állam ellen” – mondta. „A felháborító rágalmak, miszerint Izrael rasszista és népirtó, Izrael delegitimálására, a zsidó állam démonizálására és a zsidók démonizálására szolgálnak mindenütt”.”

A hallott hazugságok ellenére a gázai háborúban a harcosok és nem harcosok áldozatainak aránya az egyik legalacsonyabb a városi háborúk történetében” – mondta. „Akarjátok tudni, hol a legalacsonyabb ez az arány Gázában? Rafahban a legalacsonyabb”.

“Amikor Izrael a Hamász ellen harcol, mi Irán ellen harcolunk. Amikor a Hezbollah ellen harcolunk, Irán ellen harcolunk. Amikor a húszik ellen harcolunk, Irán ellen harcolunk”

– tette hozzá Netanjahu.

„Amikor Irán ellen harcolunk, akkor az Amerikai Egyesült Államok legradikálisabb és leggyilkosabb ellensége ellen harcolunk” – mondta Netanjahu. „A mi ellenségeink az önök ellenségei is. A mi harcunk a ti harcotok is. És a mi győzelmünk az önök győzelme lesz”.

Katonai segítség

Netanjahu felszólította a törvényhozókat, hogy gyorsítsák fel a katonai segélyek küldését a gázai háború „drámai módon történő felgyorsítására”, és a zsidó állam északi határán és más frontokon zajló totális háború megakadályozására.

„A második világháborúban, amikor Nagy-Britannia a civilizáció frontvonalán harcolt, Winston Churchill ezekkel a híres szavakkal fordult az amerikaiakhoz:

Adjátok meg nekünk az eszközöket, és mi befejezzük a munkát”

– mondta Netanjahu, republikánus tapsvihar közepette.

„Ma, amikor Izrael a civilizáció frontvonalán harcol, én is Amerikához fordulok” – mondta. „Adják nekünk gyorsabban az eszközöket, és mi gyorsabban befejezzük a munkát”.

Beszédével Netanjahu megelőzte Winston Churchill-t, így a külföldi vezetők közül ő szólalt fel legtöbbször a kongresszus együttes ülésén. Netanjahu korábban 2015-ben, 2011-ben és 1996-ban szólt a testülethez.

Kamala Harris és a mainstream média „mézeshetei”

Kedden Donald Trump kampánycsapata egy köremailt küldött ki, amelyben a közelgő „Harris-mézeshetekre” figyelmeztetett. Mutatjuk a levél tartalmát.