Valós kémtörténet: Izraeli kém deríthette ki a Hamász vezető hollétét

Ugyan az izraeli vezetés még nem teljesen biztos abban, hogy egy múlt heti terrorellenes akciójuk során vajon sikkerel likvidálták-e a Hamász elsőszámú vezetőinek egyikét, Mohammed Deifet, a palesztin terrorcsoport alapos belső biztonsági vizsgálatot végez annak megállapítására, hogy Izrael honnan tudott Deif tartózkodási helyéről. Az egyik lehetőség, hogy egy, a szervezetbe mélyen beágyazott izraeli kém adta át az információt.

Miközben Izrael továbbra is bizonytalan a Hamász katonai szárnyának vezetője, Mohammed Deif likvidálásával kapcsolatban, egy héttel a Khan Júniszban elkövetett merénylet után, amely során a helyettesét, Rafa Szalamát ölték meg, gázai források szerint a terrorszervezet tudja, hogy mely tagjai működnek együtt Izraellel, és szivárogtatnak ki érzékeny információkat a katonai, vezetői és rendőri erőik tartózkodási helyéről.

E források szerint ezek a személyek „Izrael radarján vannak”, és a terrorszervezet átfogóan vizsgálja a hírszerzési mechanizmusának megsértését. Pénteken az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a tájékoztatóján kijelentette, hogy „a jelek egyre erősödnek”, hogy Deifet valóban likvidálták, de ezt hivatalosan eddig még nem erősítették meg. A hét elején az IDF bizonyossággal közölte, hogy Szalamát, a Khan Júniszi dandár parancsnokát, aki Deiffel együtt tartózkodott ugyanabban az épületben, likvidálták.

Szalama a legújabb terroristavezér, akit az izraeli hadsereg sikerrel likvidált az elmúlt hetekben, az olyanok után, mint Deif helyettese, Marwan Issza, a Gázai Központi Dandár parancsnoka, Ayman Nofal, az Északi Dandár parancsnoka, Ahmed Randor, a rakétaegység parancsnoka, Ayman Siam, valamint a Hamász gázai politikai irodájának két tagja, Zakaria Abu Moumar és Jawad Abu Shamaleh.

Gázai források a Londonban megjelenő Asharq Al-Awsat című arab nyelvű lapnak elmondták, hogy „Izrael egyik forrása az emberi tényező” – amely nagyban segíti a célpontok azonosítását és követését, valamint a csapások helyének és időzítésének meghatározását. „Izrael évtizedek óta használ terepen dolgozó ügynököket, és egy egész hadsereget épített ki” – mondták ezek a források, akik állításuk szerint olyan információkkal látták el Izraelt, amelyek segítettek a körözött személyek felkutatásában, akiket likvidáltak.

Azt is elmondták a lapnak, hogy az emberi tényező az egyik legfontosabb elem a kémkedési folyamatban minden hírszerző ügynökség számára, hangsúlyozva, hogy az évek során a terrorszervezetek és a gázai kormány biztonsági szolgálatai több száz, az izraeli biztonsági szolgálatokkal kapcsolatban álló embert tartóztattak le, akik különböző értékes információkat szolgáltattak megbízóiknak.

Ezek a források hozzátették, hogy Izraelnek néha sikerült embereket toboroznia palesztin szervezeteken belül, akár szervezeti, akár családi, akár társadalmi kapcsolatokon, például rokonokon és szomszédokon keresztül.

Azt is nyilvánosságra hozták, hogy másod- és harmadszintű vezetők, valamint terrorista ügynökök együttműködtek Izraellel, és információkat szolgáltattak a vezetők, fegyvergyártó helyek, rakéták – sőt alagutak – helyének azonosításához.

A lap megjegyezte, hogy a Palesztin Hatóság és a fegyveres csoportok az elmúlt években kiterjedt vizsgálatokat folytattak Ciszjordániában és a Gázai övezetben, amelyekből kiderült, hogy minden ciszjordániai vagy gázai merényletben így vagy úgy, de részt vettekpalesztin ügynökök sőt, egyesek a kivégzésekben is. Ezt bizonyítja az elmúlt két évben végrehajtott számos kivégzés, különösen Dzsenínben és Nábluszban, miközben Izrael számos terroristát és körözött személyt sikeresen likvidált.

Az Asharq Al-Awsat egyik kiadványában egy, az izraeli hírszerzés által beszervezett terrorista ügynök történetét mutatták be.

Olyan tornacipőket kapott, amelyekről később kiderült, hogy kémchipeket tartalmaznak, amelyek a Gázai övezet északi részén lévő különböző területeken lévő alagutakat szkennelték, amelyekbe bement.

Egy másik, alagútásással foglalkozó személy segített Izraelnek megtalálni ezeket az alagutakat, és egy gázai vizsgálat után kiderült, hogy az interneten keresztül tartotta a kapcsolatot a megbízóival. Letartóztatták, de sikerült elmenekülnie Gázából.

Egy másik esetben a biztonsági tisztviselők megerősítették a lapnak, hogy 2015-ben letartóztattak egy lányt, aki részben közreműködött Mohammed Deif meggyilkolásának kísérletében a Gázaváros Sheikh Radwan negyedében lévő épületben. A kísérlet akkor a felesége és két gyermeke halálához vezetett, de ő túlélte.

A tisztviselők a lapnak elmondták, hogy a hírszerzés tisztjei hozzávetőleges információkat adtak a lánynak Deifről és a fényképéről, és miután korábban beszervezték, megkérték, hogy közelítse meg a lakást, ahol a felesége tartózkodik, és derítse ki, hogy van-e férfi a lakásban. Amikor a lány jelezte nekik, hogy férfihangot hall a lakásban, Izrael lebombázta a lakást, de Deif túlélte.

Egy másik forrás az Asharq Al-Awsatnak elmondta, hogy a korábbi vizsgálatok legalább 30 olyan ember beszervezését tárták fel, akik az Erez átkelőn keresztül Ciszjordániába vagy Izraelbe utaztak, és arra kérték őket, hogy az engedélyek kiadásáért cserébe gyűjtsenek információkat a Hamászról.

Annak ellenére, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy Deif nem élte túl a merényletet, és valóban halott, a Hamász azt hangsúlyozza, hogy Deif likvidálása nem „eredmény”.

Támadásba lendült az izraeli légierő: lángolnak a jemeni olajtározók

Megtorlócsapásokba kezdett Izrael a Tel-Avivot ért húszi dróntámadásra válaszul.