Orosz cirkálórakétákat kaphatnak az Izraelt támadó jemeni terroristák

A Fehér Ház azon dolgozik, hogy lebeszéljék Putyint arról, hogy rakétákat adjon át az Irán által támogatott lázadóknak.

Az Egyesült Államok hírszerző szervei szerint Oroszország fejlett hajóelhárító rakétákat küldhet a jemeni húsziknak megtorlásul Washington Ukrajnának nyújtott támogatásáért – jelentette pénteken a The Wall Street Journal amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A lap szerint Washington a színfalak mögött dolgozik a fegyverszállítás megakadályozásán.

Közben Erik Kurilla, a CENTCOM vezetője arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok vezette műveletek „kudarcot vallottak” a Vörös-tengeren a húszi támadások megakadályozásában. Az amerikai védelmi miniszternek, Lloyd Austinnak írt titkos levelében Kurilla állítólag potenciálisan erősebb katonai fellépésre és egy olyan „átfogó kormányzati” megközelítésre szólított fel, amely fokozná a húszikra gyakorolt diplomáciai és gazdasági nyomást.

„Sokan kissé sokkolónak találták a feljegyzés hangnemét” – idézett az WSJ egy védelmi tisztviselőt. A tisztviselő szerint Kurilla álláspontja az volt, hogy

„amerikai katonák fognak meghalni, ha továbbra is ezen az úton haladunk”.

Az Egyesült Államok és más nemzetek, köztük Nagy-Britannia korábban kiterjedt légicsapásokat hajtottak végre jemeni húszi célpontok ellen, hogy megelőzzék az Irán által támogatott lázadók Vörös-tengeren haladó kereskedelmi hajók elleni támadásait.

Támadásba lendült az izraeli légierő: lángolnak a jemeni olajtározók

Megtorlócsapásokba kezdett Izrael a Tel-Avivot ért húszi dróntámadásra válaszul.

A Middle East Eye júniusban arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia már lebeszélte egyszer Oroszországot arról, hogy hajó elleni cirkálórakétákat szállítson a jemeni lázadóknak. Az amerikai hírszerző szolgálatok azonban úgy értékelték, hogy Moszkva újra tervbe vette a húszik felfegyverzését, miután a Fehér Ház jóváhagyta, hogy Kijev amerikai gyártmányú fegyvereket használjon Oroszországon belüli célpontok elleni támadásra – írta a WSJ.

A lap szerint a Fehér Ház egy harmadik országon keresztül diplomáciai lépésekkel próbálja lebeszélni Oroszországot a fegyverszállításról.

Putyin júniusban azt mondta, hogy a Fehér Ház Ukrajna-politikája, arra késztetheti Moszkvát, hogy „felfegyverezze Amerika ellenfeleit”.

„A válasz aszimmetrikus lehet, és ezen gondolkodni fogunk”

– mondta Putyin újságíróknak egy szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

Videó: Izraeli és görög tartályhajókat ért rakétatámadás a Vörös-tengeren

Hajók elleni rakétákkal, drónokkal és csónakokkal támadták meg a Chios Lion-t és a Bentley I-t.

Két amerikai tisztviselő a WSJ-nek elmondta, hogy Oroszország eddig még nem adott át rakétákat a húsziknak, de a jemeni lázadók képviselőit már látták Moszkvában.

Jelenleg a húszik rakétáinak nagy részét Irán szállítja. A húszik által indított drón, amely pénteken Tel-Avivra csapódott – egy ember halálát okozva és többeket megsebesítve – is iráni gyártmányú volt.

Egy elemző a WSJ-nek elmondta, hogy az Oroszország által szállított rakéták „minőségi ugrást jelentenének” a húszik képességeiben.

Az Irán által támogatott húszik november óta támadják a Vörös-tengeren közlekedő hajókat, arra hivatkozva, hogy a gázai palesztinokkal való szolidaritásból teszik ezt.

A húszik támadásai legalább 30 kereskedelmi hajóban tettek kárt – ezek közül többnek egyeltalán nem volt köze Izraelhez, az Egyesült Államokhoz vagy Nagy-Britanniához -, kettőt pedig elsüllyesztettek.

Nikki Haley: Oroszország hírszerzési információkkal segítette a Hamászt

Donald Trump lehetséges alelnöke szerint Irán, Kína és Oroszország is bűnrészes az október 7-én történtek miatt.