Palesztin modellel reklámozza az Adidas a müncheni olimpia cipőjét

Palesztin terroristák 11 izraelit gyilkoltak meg az olimpián, mégis az Izrael-ellenes Bella Hadidra esett a cég választása.

Az Adidas közölte, hogy felülvizsgálja azt a reklámkampányt, amelyben Bella Hadid palesztin-amerikai szupermodell egy olyan cipő modelljeként szerepel, amely az 1972-es müncheni olimpiára emlékeztet – ahol 11 izraeli halt meg egy palesztin terrorista csoport terrortámadásában.

Több zsidó és Izrael-barát vezető és intézmény szerint Hadid, aki a palesztinok érdekében folytatott aktivizmusa során élesen bírálta Izraelt, nem megfelelő választás egy olyan cipő reklámozására, amely a müncheni játékokkal kapcsolatos.

Izrael Állam hivatalos X-fiókja is posztolt az 1972-es kampányról, azzal vádolva Hadidot és apját, a Los Angeles-i ingatlanfejlesztő Mohamed Hadidot, hogy antiszemita összeesküvés-elméleteket népszerűsítenek.

„Tizenegy izraelit gyilkoltak meg palesztin terroristák a müncheni olimpia alatt”

– állt a bejegyzésben. „Találd ki, ki a kampányuk arca? Bella Hadid, egy félig palesztin modell, aki korábban antiszemitizmust terjesztett és erőszakra szólított fel az izraeliek és a zsidók ellen. Ő és az apja gyakran népszerűsítik a vérvádakat és a zsidók elleni antiszemita összeesküvéseket”.”

A Hadid-lányok apja Hitlerhez hasonlította a cionista zsidókat

Mohamed Hadid újabb ízléstelen összehasonlítást engedett meg magának.

Az Amerikai Zsidó Bizottság szintén elítélte az Adidas kampányát az X-en, „égbekiáltó hibának” nevezve azt.

Az 1972-es müncheni olimpián a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorcsoport nyolc tagja betört az izraeli olimpiai csapat rezidenciájára, azonnal megölték a súlyemelő csapat egyik edzőjét és egy tagját, majd túszul ejtettek további kilenc izraeli csapattagot. A túszok később mind életüket veszítették egy félresikerült mentőakció során, akárcsak egy nyugatnémet rendőrtiszt.

A mészárlásról először a 2020-as olimpián emlékeztek meg.

Az idei párizsi megemlékezéseket a hírek szerint biztonsági okok miatt nem nyilvános helyszínen tartják majd.

Az Adidas szóvivője a Jewish Telegraphic Agency-nek elmondta, hogy a cég a kritikára reagálva „átdolgozza” a cipő Adidas Originals SL72 nevű kampányát, bár azt nem részletezte, hogyan.

Az SS miatt tiltották be a 44-es számú német focimezek forgalmazását

„Nem kívánunk vitáknak teret adni” – áll a Német Labdarúgó Szövetség közleményében.