Trumpot jelölik elnöknek a republikánusok

Donald Trump diadalmasan lépett fel hétfőn a republikánus nemzeti konvenció első estéjén, a párt híveitől fergeteges ovációt fogadva két nappal azután, hogy egy merénylő golyója súrolta a jobb fülét. Trump vastag kötéssel a fülén sétált be a Milwaukee belvárosában lévő Fiserv Forumba, miközben a tömeg azt skandálta, hogy „Harcolj! Harcolj! Harcolj!” és öklét rázta, utalva ezzel a merénylet-kísérlet utáni pillanatokban tanúsított reakciójára.


A volt elnök a „Köszönöm” szavakat mormolta, majd gyermekeivel és J. D. Vance szenátorral, Trump korábban bejelentett jelöltjelöltjével együtt elfoglalta helyét a páholyban.

Trumpnak csütörtökön kell hivatalosan elfogadnia a párt jelölését egy beszéd keretében, és a november 5-i választáson minden bizonnyal ismét Joe Biden demokrata elnökkel kell majd megmérkőznie.

A négynapos konvenció kevesebb mint 48 órával azután kezdődött, hogy a pennsylvaniai Butlerben egy fegyveres rálőtt a volt elnökre egy kampánygyűlésen, megölve az egyik támogatóját. A fegyverest a biztonságiak lelőtték, a merénylet-kísérlet indítéka egyelőre tisztázatlan.

A hétfői ülésen a párt hat civil amerikainak adott felszólalási lehetőséget, akik kiemelték, hogy az infláció milyen hatással van az alacsonyabb és közepes jövedelmű családokra, miközben a republikánus vezetők a Biden-kormányzatot támadták gazdaságpolitikája miatt.

Megyeri Jonatán: Ki vezeti az Egyesült Államokat?

Lapunk főszerkesztője a Hit Rádióban beszélt a Donald Trump elleni merénylet-kísérletről és annak az amerikai elnökválasztásra gyakorolt hatásáról.

Tim Scott szenátor, aki rövid ideig Trump ellen indult a jelöltségért, beszédében kiemelte, hogy isteni beavatkozásnak köszönhető, hogy nem járt sikerrel a Trump elleni merénylet.

Korábban, hétfőn Trump közösségi médiaoldalán jelentette be, hogy J.D. Vance ohio-i szenátort választja alelnökjelöltjének.

A 39 éves Vance 2016-ban Trump szókimondó kritikusa volt, de azóta a volt elnök egyik leghűségesebb vtámogatója vált.

Vance óriási népszerűségnek örvend Trump támogatói körében, de még nem tudni, hogy képes-e szélesíteni támogatói táborát. Osztja Trump politikai hozzáállását, de Trumpnál konzervatívabb nézeteket vall az olyan kérdésekben például, mint az abortusz.

A tervek szerint Vance szerdán mond beszédet a konvención.

A közvélemény-kutatások szoros versenyt mutatnak a 78 éves Trump és a 81 éves Biden között, bár Trump vezet több olyan ún. ingadozó államban, amelyek valószínűleg eldöntik a választást.

A Trump kampányát támogató fő adománygyűjtő szervezet vezetője, Taylor Budowich az X-en azt írta, hogy kampánystábja, a MAGA Inc. hétfőre több mint 50 millió dollárt gyűjtött össze a Trump kampányt segítendő, és a milliárdos Elon Musk is azt tervezi, hogy havonta mintegy 45 millió dollárt adományoz egy új Trump-párti kampánygyűjtőnek. Musk a szombati merénylet után nyilvánította ki, hogy támogatja Trumpot.

Eldőlt: J.D. Vance lett Donald Trump alelnök-jelöltje

A fiatal republikánus szenátor lett a befutó.