Folytatódik a Hamász felszámolása Gázában

Az Izraeli Védelmi Erők a hétvégén tovább folytatták offenzívájukat a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban. Izraeli tisztviselők hangsúlyozzák, hogy az enklávéban folytatott katonai műveleteket a Nemzetközi Bíróság pénteki ítéletével összhangban hajtják végre.

Vasárnap folytatódtak a bombázások a város középső és keleti részén, a Hamász utolsó rejtekhelyén a tengerparti enklávéban, beleértve a Jabna menekülttáborba bújdokló terroristákat – jelentette a palesztin Shehab hírügynökség.

Péntek óta az izraeli erők Rafahban felszámoltak egy terrorsejtet, amely a csapatokra lőtt, felderítettek és megsemmisítettek több alagútaknát, valamint fegyverraktárakat foglaltak le – jelentette be szombaton az IDF.

A hágai Nemzetközi Bíróság, az ENSZ legfőbb igazságszolgáltatási szerve pénteken 13:2 arányban úgy döntött, hogy a zsidó államnak

„haladéktalanul le kell állítania katonai offenzíváját és minden más olyan akcióját Rafah kormányzóságban, amely a gázai palesztin csoportra olyan életkörülményeket róhat, amelyek részben vagy egészben fizikai megsemmisülését eredményezhetik”.

Julia Seubtinde, az ICJ alelnöke különvéleményében azt mondta, hogy az ügyet a bíróság elé terjesztő Dél-Afrika nem mutatott be lényegesen új tényeket a rafahi helyszínen.

„A bíróságnak nem kellene megpróbálnia „mikromenedzselni” Izrael katonai műveleteit”

– írta Seubtinde, megjegyezve, hogy a zsidó állam növelte a Gázába irányuló segélyek beáramlását, és hogy a bíróság korábban nem követelte meg egy szuverén államtól, hogy háború idején külső megfigyelőket engedjen be.

„Izrael Rafahban zajló katonai műveletei a Hamász által 2023. október 7-én kezdeményezett szélesebb körű konfliktus részei, amikor a Hamász megtámadta az izraeli területet, állampolgárokat ölt meg és százakat elrabolt”

– írta Sebutinde.

„A bíróságnak a bírói integritás megőrzése érdekében kerülnie kell, hogy a konfliktus minden egyes lépésre reagáljon, és tartózkodnia kell a Gázai övezetben zajló ellenségeskedések mikromenedzselésétől, beleértve Rafahot is”.

A 12-es csatorna híradójával szombaton beszélgetve Tzachi Hanegbi, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetője megjegyezte, hogy a bíróság döntése nem kötelezi Izraelt arra, hogy leállítsa a rafahi műveletet.

„Azt kérik tőlünk, hogy ne kövessünk el népirtást Rafahban” – mondta Hanegbi.

„Eddig sem követtünk el népirtást, és ezután sem fogunk”

– tette hozzá.

Izraelnek a nemzetközi jog szerint joga van az önvédelemhez – folytatta -,

„és a bizonyíték az, hogy a bíróság nem akadályoz meg minket abban, hogy folytassuk a védekezést”.

Egy másik izraeli tisztviselőt a Times of Israel idézett, aki szerint az ítélet megfogalmazása feltételes volt.

„A rafahi műveletre vonatkozó végzés nem egy általános parancs”

– mondta a tisztviselő.

Izrael május 6-án korlátozott műveletet kezdett Rafah keleti részén, és átvette az Egyiptommal közös határátkelő, valamint a Szalah al-Din út egy szakaszának operatív ellenőrzését a városban.

Az izraeli erők eddig számos terroristát likvidáltak, fegyvereket foglaltak le és több száz alagutat tártak fel a városban, köztük 50 Egyiptomba vezető csempészalagutat.

A hadművelet a közelmúltban Rafah más területeire is kiterjedt, beleértve Jabnát, Brazilt és Shabourát.

Az IDF szerint közel egymillió nem harcoló személyt evakuáltak a városból humanitárius zónákba.

Miután hónapokig ellenezte Rafah teljes körű invázióját, és többek között a fegyverszállítmányok visszatartásával fenyegetőzött, az amerikai Biden-kormányzat a múlt héten enyhített álláspontján, miután bizonyítékot kapott arra, hogy Jeruzsálem nagyon is foglalkozik a humanitárius aggodalmakkal.

A jeruzsálemi vezetés részéről továbbra sincs kétség, hogy a rafahi hadművelet, ahol a Hamász hat megmaradt zászlóalja közül négy elrejtőzött, alapvető fontosságú a terrorcsoport legyőzéséhez, amely az október 7-i atrocitások többszöri megismétlésére esküdött fel.

A Hamász négy rafahi zászlóalja a Jabna (déli), a Shaboura (északi), a Tel Szultan (nyugati) és a Kelet-Rafah.

Egyiptom komoly anyagi függőségben áll a Hamásszal

Ha egy elemzést olvas csak el ma, ez legyen az!