Megint beszédet mond Netanjahu az amerikai kongresszusban

Republikánus és a demokrata szenátorok jelezték, hogy meghívják Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy beszédet tartson a kongresszus együttes ülésén – jelentette be szerdán Mike Johnson, republikánus képviselőházi elnök.

Johnson ismételten sürgette Chuck Schumert, a Szenátus többségi, demokrata frakciójának vezetjét, hogy írja alá a Netanjahut meginvitáló levelet.

„Ma beszéltem vele, és közösen aláírjuk a levelet, amely még ezen a héten eljut a miniszterelnökhöz”

mondta a képviselőházi elnök a The Independent című brit lapnak.

Szerdán az Axios idézte Johnsont, aki azt mondta, hogy „személyesen nem beszélt Schumerrel, de a munkatársaik kommunikáltak, és úgy tűnik, hogy alá akarja írni. Arra számítok, hogy ez a lehető leggyorsabban megtörténik, mert ki kell küldenünk a levelet”.

Johnson azt mondta, hogy nincs kitűzött időpont, de hamarosan egyeztet arról Netanjahuval.

A Biden-kormányzat szerdán közölte, hogy nem értesült az izraeli vezető látogatásáról.

„Kapcsolatban maradunk a miniszterelnökkel, és nyilvánvalóan kapcsolatban maradunk a kongresszussal is, és meglátjuk, mi történik”

– mondta Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.

Mint ismeretes, 2015-ben Benjamin Netanjahu már beszélt a legfelsőbb amerikai törvényhozói testület, a Kongresszus előtt, melyet az akkori Obama-kormányzat kifejezett sértésnek minősített. Netanjahu rendhagyó diplomáciai lépésével azt igyekezett elérni, hogy az amerikai kormányzat ne írja alá az Iránnal kötött, JCPOA-nek nevezett nukleáris atomalkut.

Sajnos próbálkozása csak részletes sikerrel járt, ugyan a Kongresszus nem támogatta az iráni vezetést atomhatalommá segítő megállapodást, ugyanakkor Barack Obama elnöki különrendelettel hagyta azt jóvá. Az atomalku ugyan Donald Trump elnöksége alatt felfüggesztésre került, ám azt Joe Biden hivatalba lépése után ismét helyreállította az Egyesült Államok kormánya.

Tessék mondani, miért siratják a világ vezetői a véreskezű teheráni mészárost?

Ideje lenne abbahagyni a következetlen diplomáciai részvétnyilvánításokat. Vélemény.