Orbán Viktor ellenzi, Macron támogatja a Netanjahu elleni elfogatóparancsot

„Abszurd és szégyenletes” – kommentálta a hírt a magyar miniszterelnök.

A francia külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írta: már hónapok óta figyelmeztette Izraelt a nemzetközi humanitárius jog szigorú betartására; szerintük létfontosságú az Nemzetközi Büntetőbíróság függetlenségének megőrzése.

Franciaország támogatását fejezte ki Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének azon kezdeményezése mellett, hogy elfogatóparancsot adjanak ki Izrael és a Hamász vezetői ellen. A francia külügyminisztérium hétfőn késő este kiadott közleményében azt írta, hogy támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság függetlenségét.

„Franciaország már hónapok óta figyelmeztet a nemzetközi humanitárius jog szigorú betartására, és különösen a Gázai övezetben a polgári áldozatok elfogadhatatlan számára és a humanitárius célú [segélyek] hozzáférésének elégtelenségére”.

A nyilatkozat támogatta azt a döntést is, hogy elfogatóparancsot adjanak ki a Hamász vezetői ellen. „Franciaország elítélte a Hamász által elkövetett antiszemita mészárlásokat” a csoport október 7-i, Izrael elleni támadása során, amelyet „kínzások és szexuális erőszakos cselekmények kísértek”.

Világbotrány: Egyszerre kértek elfogatóparancsot Izrael és a Hamász vezetésére

Megdöbbentő bejelentést tett Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze.

Januárban Franciaország kiállt Dél-Afrika azon állítása ellen, hogy Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben, amely vádat a Nemzetközi Bíróságon próbálnak bebizonyítani.

„A zsidó államot népirtással vádolni átlép egy erkölcsi küszöböt. A népirtás fogalmát nem lehet politikai célokra felhasználni” – mondta Stephane Sejourne francia külügyminiszter akkor a parlamentben.

„Az NBB főügyészének javaslata Netanjahu miniszterelnökkel szemben abszurd és szégyenletes. Az ilyen kezdeményezések nem viszik közelebb a Közel-Keletet a békéhez, hanem csak tovább szítják a feszültséget”

kommentálta Orbán Viktor a hírt.

Hétfőn Karim Khan, az NBB főügyésze közölte, hogy háborús bűncselekmények vádjával elfogatóparancsot kért Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter, Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője, Mohammed Deif, a terrorcsoport katonai vezetője és Iszmail Haníje, a politikai iroda vezetője ellen.

Megérkeztek az első reakciók az ICC ügyészének vérlázító bejelentése után

Netanjahu nem hagyta szó nélkül a felháborító döntést.