Bíróság elé kerül Törökországban izgatás vádjával letartóztatott izraeli focista

Sagiv Jehezkel izraeli labdarúgót, akit tegnap este tartóztattak le Törökországban amiért egy mérkőzésen az izraeli túszoknak a Hamász fogságában töltött komor 100 nap alkalmából tett gesztust. Jehezkelt ma reggel bíróság elé állítják – jelentette a török média.

Jehezkelt „gyűlöletre és ellenségeskedésre való felbujtás” vádjával tartóztatták le, miután a török élvonalbeli bajnokságban az Antalyaspor vasárnapi, Trabzonspor elleni 1-1-es döntetlennel végződő mérkőzésén az Antalyaspor egyenlítő gólját úgy ünnepelte, hogy

kezével egy szívjelet tett a kamera felé, és a „100 nap” feliratot, egy október 7.” feliratot, valamint egy Dávid-csillag szimbólumot a karszalagján.

Jehezkelt azonnal felfüggesztették a csapattól, miközben szélesebb körben követelték a szerződésének felbontását, és a török igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a játékos ellen izgatás miatt vizsgálatot indítanak.

A Ynet idézte Jehezkelt, aki azt mondta csapata vezetőségének, hogy mindössze „humanitárius gesztust akart nyújtani a gázai izraeli túszoknak”.

„Fontos volt számomra, hogy rámutassak arra, hogy 100 napja vannak fogságban. Nem állt szándékomban provokálni vagy állást foglalni… Ismerem a törökországi érzékenységet”

– mondta a jelentés szerint.

Sinan Boztepe, az Antalyaspor török klub elnöke vasárnap este az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Jehezkel „Antalya, az Antalyaspor és országunk érzékenysége ellen cselekedett”.

Erdogan szerint az „izraeli kémhálózat” letartóztatása csak az első lépés volt

A török elnök szerint Izraelt „meglepte” az elhárítás.