Izraelt rakétázta a Hamász, véget ért a tűzszünet

A tűzszünet meghosszabbítására és további túszok szabadon bocsátására tett kísérletek az éjszaka folyamán kudarcot vallottak.

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet péntek reggel véget ért, mivel a Hamász újból a rakétákkal lőtte Dél-Izraelt, és a Gázai övezetben is kiújultak a harcok.

Az IDF válaszul légicsapásokat indított a Hamász ellen.

A belügyi parancsnokság péntek reggel arra utasította a gázai határhoz közeli települések lakóit, hogy maradjanak az óvóhelyek közelében.

A tűzszünet lejárta után heves összecsapásokról számoltak be a Gázai övezet északi részén fekvő Gáza város Sejk Radván negyedéből, és a palesztin média izraeli légicsapásokról is beszámolt Gáza egész területéről. Az összecsapások további területekre is kiterjedtek, tűzharcokat jelentettek a Gáza középső részén lévő Necarim csomópont közelében.

Ma Izrael! Holnap Európa! – budapesti plakátkampányt indított a TEV

„A terror mindannyiunk ellensége, és annak felszámolása közös ügyünk” – írja a Tett és Védelem Alapítvány.

A közvetítők az éjszaka folyamán arra törekedtek, hogy a tűzszünetet további egy nappal meghosszabbítsák az izraeli túszok és palesztin foglyok további szabadon bocsátásáról szóló megállapodással, de úgy tűnik, hogy ezek az erőfeszítések kudarcot vallottak.

Röviddel a tűzszünet lejárta után az IDF szóvivői egysége péntek reggel közölte, hogy „a Hamász megsértette a megállapodást, és tüzet nyitott izraeli terület felé. Az IDF felújította a harcot a Hamász terrorszervezettel a Gázai övezetben.

A miniszterelnöki hivatal péntek reggel közölte, hogy „a Hamász-ISIS terrorszervezet megsértette a megállapodást, nem teljesítette a mai napon az összes elrabolt nő szabadon bocsátására tett vállalását, és rakétákat lőtt ki Izrael polgáraira”.

Terrorcselekmény Jeruzsálemben: Több halott és sérült

Legalább két palesztin fegyverest lőttek le a biztonsági erők a helyszínen.