Netanjahu: Nem lesz tűzszünet a túszaink szabadon bocsátása nélkül

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök határozottan elutasította a gázai tűzszünet lehetőségét, amíg a Hámász nem engedi szabadon a mintegy 230 fogvatartott izraeli túszt. 

Az ABC News „World News Tonight” műsorvezetőjének, David Muirnak adott interjújában Netanjahut a Biden-kormánynak a gázai humanitárius szünetre vonatkozó felhívásairól kérdezték.

„Nem lesz tűzszünet Gázában a túszaink szabadon bocsátása nélkül” – hangsúlyozta Netanjahu. „Ami a taktikai, rövid tűzszüneteket illeti, azaz hogy egy-egy órára leállunk, nos, voltak már ilyenek korábban is,

ellenőrizni fogjuk a körülményeket, hogy lehetővé tegyük az áruk, a humanitárius javak bejuttatását, illetve egy-egy kiszabadított túszunk távozását. De általános tűzszünet nem lesz.”

„Szerintem ez akadályozná a háborús erőfeszítéseket. Akadályozná a túszaink kiszabadítására irányuló erőfeszítéseinket, mert az egyetlen dolog, ami hat a Hamász-bűnözőkre, az az általunk gyakorolt katonai nyomás” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e ilyen szünet, ha a Hamász beleegyezik a túszok szabadon bocsátásába, a miniszterelnök így válaszolt: „Erre a célra, lesz tűzszünet”.

Muir azt is megkérdezte Netanjahutól, hogy a háború végeztével kinek kellene kormányoznia Gázát, mire a miniszterelnök azt válaszolta: „Azoknak, akik nem akarnak a Hamász útján járni. Úgy gondolom, hogy határozatlan ideig ugyan, de Izraelnek kell biztonsági felelősséget viselnie, mert láttuk, mi történik, ha ez nincs meg. Amikor nincs meg ez a biztonsági felelősség, akkor a Hamász terrorjának olyan mértékű kitörése következik be, amit el sem tudtunk képzelni”.

Vallottak a terroristák: Irán kérésére halasztották el az eredeti támadást

Új információk láttak napvilágot az október 7-i mészárlásban részt vevő Hamász-terroristák kihallgatása során.