Iránhoz kötődő milícia állhat az izraeli kutató elrablása mögött

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerdán újabb részleteket fedett fel Elizabeth Tsurkov orosz-izraeli kutató elrablásáról, akit egy szélsőséges milícia rabolt el Irakban.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy Tsurkov annak ellenére lépett be Irakba, hogy tudta, hogy ez az izraeli törvények szerint tilos, és hogy nem ez volt az első látogatása az országban.

„Elizabeth Tsurkov akadémikus, a Princetonon doktorandusza, aki a Közel-Kelettel, azon belül leginkább Szíriával, Libanonnal és Irakkal kapcsolatos témákkal foglalkozik. Akadémiai állása révén érkezett Irakba, izraeli és orosz állampolgársággal rendelkezik. Idén március közepe körül rabolták el. Nem ez volt az első iraki útja, és lehetséges, hogy több veszélyes helyre is eljutott. Körbejárta a területet és sok emberrel készített interjút.

Valószínűleg nem volt nehéz a nyomára bukkanni és elrabolni”.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő kijelentette, hogy az izraeli miniszterelnöki hivatal azután döntött az emberrablás nyilvánosságra hozatala mellett, hogy az a nemzetközi médiában nyilvánosságra került, és hogy Tsurkov az Izrael birtokában lévő hírszerzési adatok szerint életben van és jó állapotban van.

„Izrael több irányban is dolgozik, és vizsgálja azokat a cselekményeket és módszereket, amelyek Elizabeth szabadon bocsátásához vezethetnek.

Bár Tsurkov izraeli állampolgárként nem szabadott volna beutazzon az ellenséges országba és emiatt került bajba – Izrael Állam mindent megtesz, hogy kiszabadítsa.”

„Megpróbáljuk megvizsgálni azokat a módszereket is, amelyekkel megelőzhetjük a hasonló események megismétlődését a közeljövőben és általában véve. Intenzív munka folyik annak érdekében, hogy megnézzük, hogyan lehetne jobban ellenőrizni azokat az izraelieket, akik ellenséges országba utaznak más állampolgárságukat felhasználva” – tette hozzá.

Kijelentette továbbá, hogy nincs kétség afelől, hogy

„az Tsurkov elrablója egy iráni síita milícia [amely azért vette célba], mert külföldi – orosz vagy izraeli”.

Az Arutz7 értesülései szerint az amerikai és az orosz kormány együttműködik Tsurkov szabadon bocsátásának biztosításában. Oroszországot azért vonják be, mert Tsurkov orosz-izraeli kettős állampolgár.

A tisztviselő elutasította azokat a híreket is, amelyek szerint Tsurkov az egyik izraeli biztonsági szervezet tagja lenne.

„Tsurkov ártatlan izraeli állampolgár, aki doktori disszertációjának részeként érkezett Irakba. Semmi köze nincs az izraeli tisztviselőkhöz”.

Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Iránnak közvetlen köze van az emberrabláshoz.

„Nem lehetetlen, hogy Irán részt vesz majd a tárgyalásokban. Ez egy síita milícia, amely az Iránnal való kapcsolatairól ismert”.

A tisztviselő kijelentette, hogy a kormány a márciusban történt emberrablás óta kapcsolatban áll a családdal.

Oroszország fogolycsere keretében adhatja át a zsidó újságírót

A Kreml először utal annak lehetőségére, hogy elcserélné Amerikával Evan Gershkovichot Dmitrij Peszkovra.