Teljesen automatizált pizzériát helyeztek üzembe Tel Avivban. Az üvegablakos konténerben a pizza készítés teljes folyamata emberi beavatkozás nélkül működik.
A fejlesztő Udi Shamai, a Hyper Food Robotics vezérigazgatója. Az ő tulajdonában van az izraeli Pizza Hut is, amelynek 90 üzlete van országszerte – írja a zsido.com. Az autonóm módon működő pizzéria nem teljesen zárt, a vevő láthatja, ahogy a robotok elkészítik a rendelést.
Az „étterem” érzékelőkkel és kamerákkal van felszerelve, hogy a robotok megfelelően készítsék el a tésztát és szórják rá a feltéteket. Automatikusan segítséget hívnak, ha olyan probléma merül fel, amely emberi beavatkozást igényel. Ennyi esélye még van a humán munkaerőnek…
A robotok emellett 40 percenként tisztítják magukat vegyszermentes, ózonnal kezelt vízzel, amely semlegesíti a szagokat, baktériumokat és vírusokat. Az egész projekt a nulláról indult, a második étterem az Egyesült Államokban nyílik meg.
Nem ez az egyetlen cég, amely megpróbálja automatizálni a gyorséttermeket, de Shamai szerint az övé az egyetlen átfogó koncepciójú autonóm üzlet. A riválisok a meglévő üzleteket szerelik fel utólagosan robotokkal.
Most, hogy a robotok tökéletesítették a pizzakészítés művészetét, a tel-avivi székhelyű vállalat a hamburgerekre helyezte át a hangsúlyt – írja a lap. Később megtanítják majd a gépeket ázsiai stílusú egytálételek elkészítésére is.
Néhány éven belül valószínűleg nem dolgoznak majd emberek a gyorséttermekben – prognosztizálja az automatizálási guru, aki szerint az emberek rájönnek, hogy amúgy is vannak jobb munkák.
Shamai szerint számos nagynevű gyorsétterem mutatott érdeklődést a robotétterem iránt.