Pár méterre közelítette meg a kínai vadászgép az amerikait (Videó)

Egy kínai katonai repülőgép a múlt héten 6 méterre megközelítette az amerikai légierő egyik gépét a vitatott dél-kínai-tengeri térségben, és kitérő manőverre kényszerítette azt, hogy elkerülje az ütközést a nemzetközi légtérben – közölte csütörtökön az amerikai hadsereg.

Az incidens, amelyben a kínai haditengerészet J-11-es vadászgépe és az amerikai légierő RC-135-ös repülőgépe vett részt, december 21-én történt – közölte közleményében az amerikai hadsereg.

„Elvárjuk az Indiai-csendes-óceáni térség minden országától, hogy biztonságosan és a nemzetközi joggal összhangban használják a nemzetközi légteret” – tették hozzá.

Az amerikai hadsereg szóvivője szerint a kínai repülőgép a gép szárnyától csupán három, az orrától pedig 6 méterre megközelítette a gépet, ami miatt az amerikai repülőgép kitérő manőverre kényszerült.

Kína a múltban azt mondta, hogy az Egyesült Államok hajók és repülőgépek küldése a Dél-kínai-tengerre nem tesz jót a békének.

Az amerikai katonai repülőgépek és hajók rendszeresen végeznek megfigyelési műveleteket és közlekednek a térségben.

Kína a Dél-kínai-tenger hatalmas területeit követeli, amelyek átfedésben vannak Vietnam, Malajzia, Brunei, Indonézia és a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezeteivel.

Évente több milliárd dollárnyi kereskedelmi forgalom áramlik át a vízi úton, amely gazdag halászterületeket és gázmezőket is tartalmaz.

„Egy amerikai tábornok azt mondta nekem, hogy Kína meg fogja támadni Tajvant”

Tim Marshall, A földrajz fogságában szerzője interjút adott a Neokohnnak, melyben beszélt az orosz-ukrán konfliktusról, Iránról és a Kína-Tajvan feszültségről. Interjú.