A dél-koreai rendőrség felelősséget vállal a szöuli tömegszerencsétlenségért

A dél-koreai rendőrség vállalja a felelősséget a szombaton Szöulban történt halloweeni tömegszerencsétlenségért – közölte a dél-koreai rendőrfőnök kedden.

„Az illetékes kormányhivatalok egyikének vezetőjeként súlyos felelősségem van (a tragédiában)”

– közölte Jun Hí Kün, a dél-koreai nemzeti rendőrhivatal főnöke. Hozzátette:

„a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, hogy a továbbiakban megakadályozza az ehhez hasonló tragédiák megtörténtét”.

Szöul belvárosában szombat éjjel mintegy százezer ember ünnepelte a halloweent, amikor a tömegben lökdösődés tört ki. Egy szűk utcába betódulva az emberek a tolongásban agyontaposták egymást. A tragédiának több mint 150 halálos áldozata van, köztük több mint 20 külföldi állampolgár.

A rendőrfőnök szerint az előzetes vizsgálatok rámutattak, hogy az ünnepeknek helyt adó, népszerű Itaewon negyedből több sürgős segélyhívás is érkezett, amely tömegbalesetre utaló jelekre figyelmeztetett, a rendőrök azonban nem megfelelő módon kezelték a beérkező hívásokat.

Han Duk Szu, Dél-Korea miniszterelnöke keddi sajtótájékoztatóján ugyancsak arról beszélt, hogy a tömegrendezvényekre vonatkozó „intézményes segítségnyújtási intézkedések hiánya” is hozzájárult a tragédiához.

A halottak közül 95-en a húszas, 32-en a harmincas, kilencen a negyvenes és négyen a tízes éveikben jártak – közölték helyi tisztségviselők. Az áldozatok közül eddig 141-et sikerült azonosítani.

A halottak között 97 nő és több mint húsz külföldi állampolgár van. A külföldi áldozatok közül öten iráni, négyen kínai, hárman pedig orosz állampolgárok voltak. Egy-egy amerikai, francia, vietnami, üzbég, norvég, kazah, Srí Lanka-i, thaiföldi, osztrák és ausztrál állampolgár is életét vesztette. Egy áldozat állampolgársága egyelőre ismeretlen.

A tisztségviselők szerint a halottak száma tovább emelkedhet, miután 37 ember állapota válságos.

A rendőrség adatai szerint 154-en vesztették életüket a tolongásban.

A szöuli hatóságok vasárnap reggelig mintegy 270 eltűnt személyről értesültek.

Jun Szok Jol, dél-koreai elnök november 5-éig tartó nemzeti gyászhetet hirdetett. Az államfő ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az esetet, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló tragédia. Jun katasztrófaövezetté nyilvánította a baleset helyszínét a kormányzati források felszabadítása érdekében.

A rendőrség vizsgálatot indított a baleset pontos okának kiderítéséért.

A szerencsétlenséget megelőzően több bejelentés érkezett a térségből légzési nehézségekkel küzdő emberekről. Az első ilyen segélykérés éjjel negyed tizenegykor törtért.

Szemtanúk és túlélők beszámolója szerint hatalmas tömeg áramlott be a sikátorba. Néhányan elestek, mire tolongás kezdődött, és az emberek úgy borultak egymásra, mint a dominók.

Három éve ez volt az első halloweeni rendezvény Szöulban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat és fizikai távolságtartást.

A szerencsétlenség Szöul egyik főutcájából nyíló, meredek, keskeny utcában következett be, ahol számos közkedvelt étterem és bár található. A dél-koreai fővárosban tízezrek mulattak az ünnep alkalmából.

A szombati volt Dél-Korea legsúlyosabb tragédiája a 2014-es kompkatasztrófa óta, melyben több mint 300 ember vesztette életét.
Százötvenháromra nőtt a Szöul központjában szombaton tartott halloweeni ünnepségek halálos áldozatainak száma, miközben a sérültek száma elérte a százharminchármat.

A nemzetközi közösség vezetői – egyebek között Joe Biden amerikai elnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Frank-Walter Steinmeier német államfő – részvétükről és támogatásukról biztosították Dél-Koreát.

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke részvétét fejezte ki Kim Dzsin Phjónak, a Koreai Köztársaság Nemzetgyűlése elnökének a szombati szöuli – egy halloweeni rendezvény során történt – tömegszerencsétlenség miatt vasárnap.

„Mély megrendüléssel értesültem arról, hogy egy ünnepi rendezvény során bekövetkezett szerencsétlenség 150-nél több halálos áldozatot és több tucat sérültet követelt múlt éjjel Szöulban”

– tartalmazza az MTI-hez eljuttatott levél.

„A magyar Országgyűlés nevében megerősítem, hogy Magyarország a Koreai Köztársaság mellett áll ezekben a tragikus pillanatokban”

– fogalmazott Kövér László, aki őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.

Szintén részvétét fejezte ki a történtek miatt Kim Jung Dzsónak, a Koreai Köztársaság Nemzetgyűlése alelnökének Jakab István, az Országgyűlés alelnöke.

Kifejezte megrendülését a nagy számú koreai és külföldi áldozat, illetve sérült miatt, valamint részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.

Netanjahu felelősségét feszegetik a Meron-hegyi tragédiáért

„Aki több mint 12 évig volt miniszterelnök, az tudta – vagy tudnia kellett volna -, hogy Simon bar Jocháj sírját évek óta rosszul kezelték.”