Az izraeli lakosság 70% ellenzi, hogy arab párt legyen a kormánykoalícióban

Az izraeli kormány hamarosan széteshet, és a lakosság láthatóan nem elégedett az elmúlt év eredményeivel.

A Jerusalem Post pénteken közzétett közvélemény-kutatásának három jelentős tanulsága van – kezdi a lap szerkesztőségi cikke.

Az első az, hogy az ország közel 70%-a nem szeretné, ha a jövőben egy arab párt részt venne egy kormánykoalícióban.

Ez a szám nemcsak a zsidó izraelieket, hanem az izraeli arabokat is magában foglalja. A felmérés szerint Izrael kétmillió arabjának mintegy 40%-a úgy gondolja, hogy az a kísérlet, amit Naftali Bennett miniszterelnök, Jair Lapid külügyminiszter és Mansour Abbász Ra’am-vezető kipróbált, megbukott, és nem szabad megismételni.

Annak ellenére, amit az elmúlt évben látott, vagy valószínűleg éppen ezért, az izraeliek többsége nem akarja, hogy arabok és zsidók együtt kormányozzanak.

A második tanulság, hogy Itamar Ben-Gvir, a Vallásos Cionista Párt Otzma Jehudit frakciójának vezetője körülbelül hat mandátumot kapna, ha egyedül indulna egy jövőbeli választáson.

Ben-Gvir a Kach alapítójának, Meir Kahane-nak, a militáns csoport korábbi vezetőjének követője, aki egészen a közelmúltig a hebroni otthonában a terrorista Baruch Goldstein képét függesztette ki. Goldstein volt az az amerikai születésű izraeli orvos, aki 1994-ben 29 muszlim hívőt mészárolt le a hebroni Machpela-barlangban.

A harmadik tanulság az volt, hogy bármilyen forgatókönyv is történjen – a felmérésben három is bemutatásra került -, Benjámin Netanjahu ellenzéki vezető nem tud koalíciót alakítani, és folyamatosan elmarad a kormányalakításhoz szükséges 61 mandátumtól.

Lehet, hogy igaz, hogy Bennett és Ra’ám partnersége nem működött – talán azért, mert korai volt, és Izrael nem állt készen egy ilyen kormányra -, de a felbomlásnak figyelmeztető jelnek kell lennie mindannyiunk számára – írj a Jpost.

Izrael egy kilencmilliós ország. Hétmillió zsidó és kétmillió arab – muszlim és keresztény. Ők nem egy másik államban élnek; a zsidókkal együtt élnek a városokban – olyan helyeken, mint Jeruzsálem, Jaffó, Lód, Akkó és mások. Zsidók és arabok együtt dolgoznak, együtt vásárolnak és együtt élnek.

Az, hogy ugyanabban a kormányban vannak, ennek a valóságnak a közvetlen kiterjesztése. Ez nehéz, bonyolult és néha még dühítő is. De ez a helyes dolog egész Izrael számára – zsidó és arab polgárai számára egyaránt – írja a Jerusalem Post.

Izraelnek – még 74 év után is – még mindig el kell döntenie, hogy merre akar menni. A zsidó és arab állampolgárai közötti nagyobb elkülönülés, vagy a nagyobb integráció irányába akar-e haladni? Erre próbált választ adni a Bennett-kormány azzal, hogy megmutatta, hogyan nézhet ki a partnerség.

A pénteken közzétett felmérésnek ébresztőnek kell lennie Izrael számára.

Bár ez a kormány a következő hetekben összeomolhat, ez nem jelenti azt, hogy az integrált zsidó-arab ország víziójának vele együtt kell meghalnia – állítja a szerkesztőségi cikk.

Fotó: EPA/GIL COHEN-MAGEN / POOL

A mai napon ünneplik Izrael örök fővárosának napját

Ijár hó 28-án (ebben az évben május 29., vasárnap) ünneplik Jeruzsálem újraegyesítésének napját, a Jeruzsálem-napot.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.