Bűnösnek találták a három rendőrt, akik jelen voltak George Floyd halálakor

Az esküdtszék szerint George Floyd halálakor jelen lévő három volt minneapolisi rendőr megtagadta a fegyvertelen fekete férfi állampolgári jogait.

A rendőröket azzal vádolták, hogy „szándékos közömbösséget tanúsítottak [Floyd] súlyos egészségügyi szükségleteivel szemben” a 2020 májusában megkísérelt letartóztatás során – írja a BBC News.

A 36 éves Tou Thao, a 28 éves J Alexander Kueng és a 38 éves Thomas Lane mindannyian saját védelmükben tanúskodtak a tárgyaláson.

Azt mondták, hogy akkoriban nem tudták, hogy Floydnak orvosi ellátásra van szüksége.

Az állampolgári jogok megsértése különböző büntetéseket von maga után, de az ügyészek mindegyik férfira 25 év börtönbüntetést javasoltak.

Derek Chauvin, az egykori rendőrtiszt, akiről felvétel készült, amint több mint kilenc percen keresztül Floyd nyakán térdelt, jelenleg 22 és fél éves büntetését tölti.

Chauvint tavaly áprilisban találták bűnösnek Floyd meggyilkolásában. Decemberben egy vádalku keretében bűnösnek vallotta magát a saját szövetségi polgári jogi vádjaiban is.

A letartóztatásról készült videofelvételeken látható, amint Keung és Lane segít Chauvinnek, hogy lefogja Floydot. Thao eközben távol tartotta az aggódó járókelőket.

A négy héten át tartó tanúvallomás során az ügyészek azzal érveltek, hogy „az emberi tisztességnek és a józan észnek” arra kellett volna kényszerítenie a férfiakat, hogy cselekedjenek Floyd halálának megakadályozása érdekében.

„Ez nem egy másodperc töredékében történő erőbevetés volt, mint egy lövés. Nem 30 másodperc, nem egy perc, nem több perc – 569 másodperc” – mondta Manda Sertich helyettes amerikai ügyész.

A védelem ügyvédei azonban azzal érvelt, hogy egy rangidős parancsnok alá voltak rendelve. Chauvin Lane és Kueng tábori kiképzőtisztje is volt.

Amikor megkérdezték tőle, miért nem mondta Chauvinnek, hogy vegye le a térdét Floyd úr nyakáról, Thao tiszt azt vallotta: „Azt hiszem, egy 19 éves veteránra bíznám, hogy tudja mit kell tennie”.

A 12 fős esküdtszék mintegy 13 órán át tanácskozott, mielőtt csütörtökön meghozta ítéletét.

Júniusban a vádlott-trió ismét bíróság elé áll, ezúttal az állami bíróságon, hogy Chauvin tetteinek elősegítése és felbujtása miatt bűnügyi vádakkal nézzen szembe.

Woke-izmus, a korunk gonosza

Még a kínai apparátus sem tudott gonoszabb, hátborzongatóbb módszert kitalálni az Egyesült Államok elpusztítására.