Az angol nyelvű lap megjegyzi, a város eddigi két kóser éttermei már évek óta remek hírnévnek örvendhettek.
Budapest kóser gasztronómiai életéről adott helyzetjelentést a The Jewsih Telegraphic Agency (JTA) cikkében. A nemrég megnyílt MeatUp mellett a lap beszámolt a Carmel és Hanna éttermek népszerűségéről is.
„Mindkettő jellegzetes helyi ételeket kínál” – olvasható a már jól ismert helyekről. Majd a cikk szerzője megjegyzi, egyik hely sem olcsó és általában több időt igényel az ottfogyasztás.
„És ezt ismerte fel üzleti lehetőségként Győrfi László” – derül ki a MeatUp tulajdonosáról. A lap szerint az 51 éves üzletember egy olcsóbb hamburgerezőt álmodott meg, ami Budapest első kóser gyorséttermeként várja vendégeit a 7. kerületben.
„A Hanna és a Carmel jó éttermek, nagyszerű felszolgálással és tágas térrel. De gyakran az izraeli családok olyan helyet keresnek, ahol kaphatnak egy hamburgert sültkrumplival vagy egy hotdogot négy gyermekük számára – kevesebb pénzért és rövidebb idő alatt. Erre van a Kóser MeatUp” – fogalmazott Győrfi.
És valóban: a gyorsétterem kínálatában hamburger, shawarma és csirkés szendvics szerepel, ahogy leves, sültkrumpli vagy saláta is választható.
A JTA egyúttal megjegyzi, a gyorsétterem megnyitásának időzítése talán nem volt szerencsés. Bár Magyarország kiemelt úti cél az izraeliek számára (2019-ben legkevesebb 144 ezer fő látogatott hazánkba), a COVID-19 pandémia drasztikusan csökkentette a turizmus mértékét, miután mindkét ország visszaszorította a légi közlekedés lehetőségeit.
Györfi, aki egyben a Semes kóser pékség tulajdonosa is, mégis bizakodó a jövőt illetően.
„Számára a kóser étel Budapesten nemcsak üzlet, hanem küldetés is” – írja a lap, ami Budapest virágzó zsidó közösségi életéről is említést tesz, ahogy Győrfi következő tervéről. Az üzletember ugyanis egy olyan kóser kávézó megnyitását is fontolgatja, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia klasszikus süteményei is középpontba kerülnének.
A JTA szerint a konkurencia is örül a versenynek, hiszen a Carmel és a Tel Aviv kávézó társtulajdonosa, Dániel Preiszler örömmel fogadta a MeatUp felbukkanását. Mint mondta, minél több lehetőségük lesz az ide utazóknak, várhatóan annál jobban meg fog növekedni a számuk Magyarországon.