Biden visszavonná a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság bírói elleni szankciókat

A Biden-adminisztráció már a héten azt tervezi, hogy visszavonja a Trump-korszak azon döntését, amely szankciókat szab ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) legfőbb ügyészére és helyettesére – írja az Arutz7.

Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter 2020 szeptemberében szankciókat szabott Fatou Bensouda, az ICC legfőbb ügyészére és Phakiso Mochochoko másik magas rangú tisztviselőre, miután a korábbi vízumtilalmak nem tántorították el a két tisztviselőt attól, hogy vizsgálatot indítsanak Afganisztánban szolgált amerikai katonák ellen.

A szankciók befagyasztották a két tisztviselő amerikai bankokban őrzött vagyonát, és minden amerikai magánszemélyt eltiltottak attól, hogy üzletet folytassanak velük.

Trump a parancs aláírásakor az ICC Izrael elleni háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozását is is felrótta a két tisztviselőnek.

Bár a Biden kormány mostani lépése enyhít az amerikai kormány és a hágai székhelyű szervezet közti feszültségen, nem valószínű, hogy teljesen megszüntetné a bíróság és a Biden-kormány közötti ellenséges hangulatot, mivel a Biden kormány korábbi adminisztrációkhoz hasonlóan azt állítja, hogy a törvényszéknek nincs hatásköre izraeli és amerikai állampolgárok felett.

A Biden-adminisztráció korábban azt mondta, hogy „alaposan felülvizsgálja” a Nemzetközi Büntetőbírósággal szemben a Trump-adminisztráció által bevezetett szankciókat.

A múlt hónapban Benjamin Netanjahu miniszterelnök arra kérte Biden-t, hogy tartsa fenn a Trump-adminisztráció által a Nemzetközi Büntetőbírósággal szemben bevezetett szankciókat.

Nyolc dolog, amit tudni kell az ICC Izraellel szembeni vádjairól

Az ICC főügyésze háborús bűnök elkövetésével vádolja Izraelt. Mennyi esély van arra, hogy elítélik a zsidó államot?