A Jodenkoeken, azaz zsidókeksz a 19. század óta jellegzetes holland márka. Volt. A The Yeshiva World beszámolója.
Nem világos, hogy a lapos kerek omlós süteményt miért hívták „zsidókeszknek”, de számos elmélet létezik, köztük az, hogy egy „de Joode” nevű pék sütötte meg először ezt a sütit, vagy az, hogy az eredeti recept egy amszterdami zsidó péktől származik illetve egy olyan nézet is van, miszerint a lapos ropogós keksz a zsidók által Pészách ünnepén használt maceszre emlékeztet.
De persze létezik egy antiszemita felhangú elmélet is – miszerint mivel a jodenkoeken nagy, viszont lapos, ezért azt nagyon olcsó előállítani, az olcsó termék előállítása pedig a zsidókkal társítható.
A holland zsidók azonban nem gondolják, hogy a név diszkriminatív volna, és
bár a gyártó az 1970-es években fontolóra vette a név megváltoztatását, végül elvetette az ötletet, mivel igazából senki nem problémázott a félreérthető név miatt.
Állítólag sok holland zsidó direkt veszi a „zsidókekszet”, hogy azt külföldi ismerőseinek adja ajándékba.
„Tudom, hogy furcsán hangzik az amerikaiak számára, de soha nem volt vita a jodenkoeken körül” – mondta Ronny Naftaniel, aki 37 évig vezette a holland zsidó közösség antiszemitizmus elleni munkacsoportját, majd egy tíz évvel ezelőtt a holland zsidó közösségek igazgatóságának alelnöke lett.
Az idők azonban változnak, ahogy mondani szokás. Pénteken a Patisserie Pater, a jodenkoeken márkát tulajdonló vállalat bejelentette, hogy megváltoztatja a termék nevét annak érdekében, hogy
„elősegítse a befogadóbb társadalom létrehozását”.
A vállalat kijelentette, hogy a Davelaar márkájú jodenkoekent mostantól „odekoeken” -nek azaz „óda keksznek” hívják majd.
„A Davelaar természetesen úgy nevezi a termékeit, ahogy szeretné, de a jodenkoeken valójában nem sértő, és senki sem ismerek aki úgy gondolná, hogy az” – mondta Ronit Palache, 36 éves holland-zsidó újságíró.
Palache elmondta, hogy a Patisserie Pater közleményében érzékelhető a „túlbuzgóság”.
„Amikor valaki elkezd felesleges és senki által nem kért vagy javasolt módosításokat eszközölni, az csak ellenállást és súrlódást kelthet a semmi miatt.”
„Szégyen. Mindig nagyon szerettük ezt a kekszet” – írta Birgitta van Blitterswijk holland-zsidó művészettörténész a Facebookon. „Akik döntöttek a névváltoztatásról, beszélniük kellett volna a zsidó közösséggel.”