Izraelben oltottsághoz köthetik a kávézók és a kulturális rendezvények látogatását

Az újranyitással ösztönözné az oltásra az izraelieket az egészségügyi minisztérium – írja a The Times of Israel. Bár a kávézókat, kulturális intézményeket újból megnyitnák, azokat csak olyanok számára tennék elérhetővé, akiket beoltottak, vagy a közelmúltban átestek a COVID-19-betegségen.

A 12-es csatorna riportja szerint az edzőtermek, hotelek, éttermek és a sportesemények látogatását is hasonló feltételekhez kötnék. A tesztelési lehetőségeket is visszaszorítanák, és megemelnék a koronavírus-tesztek árát, ezzel is ösztönöve az embereket az oltásra. Jogi síkon viszont problémás lehet csak azért kizárni az embereket ezekről a helyekről, mert nincsenek beoltva a koronavírus ellen.

Például, Raanana városában előírták, hogy aki nincs beoltva, annak jövő héttől teljes védőfelszerelésben kell munkába járnia.

Az egyelőre nem világos, hogy a város önkormányzata előírhat-e ilyen viseletet a munkahelyen.

Yuli Edelstein egészségügyi miniszter elmondta: dolgoznak egy olyan törvényjavaslaton, amely

az oltatlanokat nem engedné vissza a munkahelyükre, és arra figyelmeztetett, hogy ez az oktatási intézményekre is érvényes. A tanároknak, akik nincsenek beoltva, 48 óránként koronavírus-tesztet kellene végezniük, ha továbbra is tanítani szeretnének.

„Ha minden héten ki kell adniuk néhány tucat sékelt egy koronavírus-tesztre, csak azért, hogy be tudjanak menni a munkahelyükre, edzőterembe, vagy étterembe, akkor előbb-utóbb be fogják oltatni magukat” – bizakodott az egészségügyi minisztérium egyik munkatársa.

Edelstein szerint nemsokára bevezethetik a zöld útlevelet, amivel a beoltott izraeliek karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak külföldre. A miniszter az izraeli vendéglátóhelyek, intézmények megnyitását február 23-ára becsülte, de arról nem beszélt, hogy a február 25-ei Purim ünnepi rendezvényeket meg tudják-e tartani.

Az elmúlt három napon egyenként mindössze 65 ezer ember oltotta be magát Izraelben, annak ellenére, hogy az oltás már minden 16 év feletti számára szabadon elérhető. Az elmúlt hetekben előfordult olyan is, hogy egy nap alatt több mint 200 ezren kérték az oltást.

Nagyon jól vizsgázik a Pfizer oltóanyag Izraelben

Mindössze 20 megbetegedést regisztráltak annál a 128 ezer izraelinél, akik egy hete kapták meg a második védőoltást is.