Ukrajnában harcoló orosz katonák emlékeztek meg Hitler születésnapjáról

A Neokohn szerkesztője

Saját Telegram-csatornáján köszöntötte a Führert az orosz szélsőjobboldali-ultranacionalista körökben ismert Jevgenyij Rasszkazov.

A hírhedt Wagner-csoporttal kapcsolatban álló, orosz neonácikat is a soraiban tudó zsoldoscsoport, a „Rusich” egyik tagja, Jevgenyij Rasszkazov csütörtökön saját, közel 70 ezer követővel rendelkező, Govorit TopaZ néven futó Telegram-csatornáján emlékezett meg Hitler születésnapjáról (április 20-án volt a néhai náci diktátor születésének 133. évfordulója).

Rasszkazov posztjában „bajtársként” és „barátként” hivatkozott a Führerre:

„Ma van bajtársunk és barátunk születésnapja, aki sokunk számára példaképpé vált”

– kezdte bejegyzését Rasszkazov.

„[Hitler] megtanított minket arra, hogy szeressük a hazát, és soha ne féljünk az ellenségtől, bármilyen erős is az.

Megtanított minket arra, hogy harcoljunk a földekért, amelyek történelmileg a mi népünkhöz tartoznak”

– folytatta.

„Annak ellenére, hogy már régóta nincs velünk, tettei és szavai a szívünkben élnek, és arra ösztönöznek bennünket,

hogy legyőzzük az ukrán-bolsevik söpredéket, és megsokszorozzuk Oroszország dicsőségét!”

– zárta megemlékezését Rasszkazov.

A bejegyzés mellé a jelenleg Kelet-Ukrajnában tartózkodó zsoldos csatolt egy képet is, amelyen ő és egy másik személy pózolnak fegyvereikkel egy Kamaz teherautó előtt.

A jármű szélvédőjén feltűnik a „88”-as szám, amelyet a fehér fajgyűlölő csoportok használnak a „Heil Hitler” számkódjaként (a „H” a német ábécé 8-ik betűje), és egy Tyr rúna is.

A Tyr rúna egyike azoknak az ősi európai szimbólumoknak, amelyet a nácik kisajátítottak az általuk idealizált „árja/skandináv” múlt megteremtésére tett kísérleteik során (így ezek a szimbólumok, új, rasszista jelentést kaptak, amellyel eredetileg nem rendelkeztek).

A náci Németországban a Tyr-rúnát olyan szervezetek használták többek között, mint a barnaingesek (SA) vagy a 32. SS Önkéntes Gránátos Hadosztály.

A második világháborút követően a Tyr-rúna a neonácik és más fehér fajgyűlölők körében vált elterjedtté (népszerűségét jelzi, hogy a skandináv országokban tevékenykedő Északi Ellenállás Mozgalom jelképe is ez).

Kicsoda valójában Jevgenyij Rasszkazov?

A Telegram-csatornáján közzétett fényképekből és bejegyzésekből egyértelműen kiderül, hogy Rasszkazov a Rusich zsoldoscsoport tagja.

A Wagner-csoporttal kapcsolatban álló Rusich-ot 2014-ben alapította Szentpéterváron Alekszej Milcsakov és Jan Petrovszkij, és a feltételezések szerint néhány száz zsoldosból áll. A csoport az elmúlt nyolc évben Ukrajnában, Szíriában és afrikai országokban tevékenykedett,

és többször vádolták már háborús bűnökkel és emberi jogi visszaélésekkel.

Az egyik alapító, a 30 éves Milcsakov, az orosz hadsereg ejtőernyőseként kapott kiképzést, és 2014-15-ben már megjárta egyszer Ukrajnát. Akkoriban olyan képeket posztolt, amelyeken az látható, amint halott ukrán katonák fülét vágja le, és a szláv szélsőjobboldaliak által is használt szvasztikát, a „kolovratot” vési a homlokukba. Milcsakov egy 2020-as interjúban is eldicsekedett ezekkel a tettekkel, majd szabadon bevallotta minden kertelés nélkül, hogy ő maga is egy neonáci. Az interjúban megosztott egy történetet arról is, hogy

a donbászi harcok idején egyszer, miként „tépett be” az égő emberi hús szagától.

Számos kérdés merül fel az Ukrajnába áramló külföldi önkéntesekkel kapcsolatban

A külföldi harcosok ukrajnai szerepvállalása nem szokatlan; a történelem során számos alkalommal fordult elő, hogy önkéntesek harcoltak és kockáztatták életüket más országokért.

Ilyen bajtársak mellett, nem meglepő, hogy Rasszkazovnak sem kell a szomszédba menni, ha szélsőségességről van szó.

Rasszkazov maga is ismert ultranacionalista, aki „civilben” olyan barátokat tudhatott magáénak, mint a néhai Egor Prosvirnyin

a „Szputynik és Pogrom” néven ismert népszerű orosz nacionalista oldal megalkotója és üzemeltetője.

Prosvirnyin számos orosz ultranacionalistához hasonlóan több alkalommal is kritizálta Putyin politikáját, amely után nem meglepő, hogy a „Szputynik és Pogrom” (egyébként tényleg) szélsőséges tartalmai felkeltették az orosz ügyészség figyelmét. Később több tucat másik nacionalista oldallal együtt blokkolták a honlap elérését egész Oroszországban. Az ügyészek indoklásában az állt, hogy Prosvirnyin honlapja

„nacionalista és vallási gyűlöletre uszító eszméket” terjesztett, „veszélyeztette a közbiztonságot” és „szélsőségességre uszított”.

Prosvirnyin azonban már nem láthatja barátja Ukrajnából posztolt képeit, mivel pár hónapja kiesett moszkvai lakásának ablakán.

Rasszkazov aktív közösségi média használó, aki a harc mellett időt szakít, hogy posztoljon például arról is, miként látták harcostársaival vendégül táborukban a nyíltan neonáci Russzkij Sztyag zenekar tagjait.

„Ha férfi vagy és orosz, csatlakozz a sorainkhoz, ontsd ki literszámra az aljas ruszofóbok vérét, legyél gazdag és menő”

– írta Rasszkazov egy másik bejegyzésénél, amelyet egy véres plüssmackót tartó orosz katonával illusztrált.

Rasszkazov megemlékezése Hitler szülinapjáról, akármennyire is meghökkentő, nem számít egyedülállónak. Korábban is írtunk már a neonáci felvarrót viselő mariupoli szeparatista főhadnagyról, és a Wagner-csoport tagjainak náci kötődéseiről.

A katonai konfliktusok vonzzák a szélsőséges elemeket,

és számtalan példa bizonyítja, hogy ez alól nem jelent kivételt az orosz-ukrán háború sem. Ezért is számíthatunk arra, hogy a háború előrehaladtával egyre több hasonló eset fog napvilágot látni mind az ukrán, mind az orosz oldal részéről.

Az Ukrajnával való szolidaritás nem jelentheti azt, hogy mindennel egyetértünk

Sigmount Königsberg, a Berlini Zsidó Hitközség antiszemitizmusügyi biztosa szerint nem hallgathatunk, amikor gyilkosokat, bűnözőket és antiszemitákat tesznek hőssé.