Már az év végére meglehet a COVID elleni tabletta

Erről a Pfizer gyógyszeróriás vezérigazgatója, Albert Bourla beszélt az amerikai CNBC televízióban.

A gyógyszergyár, amely a német BioNTech gyógyszergyártóval közösen fejlesztette ki az Egyesült Államokban engedélyezett első koronavírus-vakcinát, márciusban megkezdte az 1. fázisú klinikai vizsgálatokat az új vírusellenes terápia tesztelésére.

„Ha a klinikai vizsgálatok jól sikerülnek, és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyja, a gyógyszer az év végéig forgalomba hozható lesz az Egyesült Államokban” – mondta Bourla.

A PF-07321332 nevet viselő új gyógyszer proteáz inhibitor, amely megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben.

A proteázgátlók hatékonyak más vírusos kórokozók, például a HIV és a hepatitis C vírus kezelésében, mind önmagában, mind más vírusellenes szerekkel kombinálva.

Ugur Sahin, a BioNTech laboratórium vezetője szerdán elmondta, hogy „bízik” az indiai változat elleni oltás hatékonyságában.

A BioNTech és a Pfizer már több mint 30 variánson tesztelte vakcináját, minden alkalommal legalább „elegendő immunválaszhoz jutva” – tette hozzá Sahin.

A szérumhoz azonban emlékeztetőre van szükség, a második injekció után hat és kilenc hónappal, majd ezt követően „12-18 havonta”.

Szájon át bevehető Covid gyógyszert tesztelnek Izraelben

A gyógyszer forradalmasíthatja a koronavírus elleni küzdelmet az immunizálás felgyorsítása révén.