Biden: Az antiszemitizmus szégyenfolt Amerika lelkén

Joe Biden amerikai elnök kedden, a zsidó örökség hónapja tiszteletére a Fehér Házban rendezett eseményen elítélte az antiszemitizmust és megerősítette Izrael támogatásának politikáját.

Biden az antiszemitizmust „szégyenfoltnak nevezte Amerika lelkén” és megjegyezte, hogy a 2017-es charlottesville-i fehér nacionalista gyűlés, ahol a tüntetők fáklyákat vittek és olyan mondatokat skandáltak, mint „a zsidók nem fognak minket helyettesíteni”, segített meggyőzni magát arról, hogy 2020-ban induljon az elnöki posztért.

„Ekkor tudtam, hogy továbbra is részt kell vennem a munkában. A gyűlölet soha nem múlik el”

– mondta Biden, mielőtt rámutatott, hogy az antiszemita incidensek rekordszintet értek el az Egyesült Államokban.

„Ez lelkiismeretlen. Szinte hihetetlen. Megvetendő” – mondta Biden.

„Ezek a cselekmények más kisebbségi közösségeket is fenyegetnek. De ami ennél is fontosabb, ez szó szerint folt Amerika lelkén. Világosan kell fogalmaznunk… A hallgatás bűnrészesség”.

Az elnök előzetesen ismertette kormányának az antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló nemzeti stratégiáját is, amelyet hivatalosan még ebben a hónapban nyilvánosságra hoznak.

„Ez a stratégia a zsidó közösség több mint 1000 tagjának és más érdekelt félnek a hozzájárulását tükrözi, beleértve a különböző hátterű és felekezetű zsidókat. A kongresszus tagjai, a vállalkozások és a civil társadalom állami és helyi tisztségviselői és még sokan mások is részt vesznek benne”

– mondta Biden.

Megjegyezte, hogy a terv több mint száz érdemi intézkedést tartalmaz majd, amelyeket a kormányzati szervek fognak tenni az antiszemitizmus ellen, valamint több mint száz felhívást a kongresszus, az állami és helyi önkormányzatok, a vállalatok, a technológiai platformok, a civil társadalom, a egyházi vezetők és mások számára.

A stratégia négy különálló pillért foglal magában: az antiszemitizmus és az amerikai zsidó örökség tudatosításának és megértésének növelése, a zsidó közösségek biztonságának és védelmének javítása, az antiszemitizmus normalizálódásának visszafordítása és az antiszemita diszkrimináció kezelése, valamint a gyűlölet elleni küzdelem érdekében valamennyi közösséget átfogó koalíciók létrehozása.

Izraellel kapcsolatban Biden elítélte

„a gázai terroristák által válogatás nélkül Izraelre kilőtt rakétákat, amelyek arra kényszerítik a rémült családokat, hogy gyermekeikkel és bunkerekbe bújva keressenek biztonságot”.

„Továbbra is rendületlenül támogatom Izrael biztonságát, beleértve Izrael jogát arra, hogy megvédje magát a támadások ellen, és büszke vagyok arra, hogy támogatjuk – és a ma itt lévő kollégáim is – az izraeli Vaskupolát, amely rakéták ezreit fogta el és számtalan életet mentett meg” – hangsúlyozta.

Izrael és Gáza — Hogyan lehet együtt élni egy megoldhatatlan problémával?

Az IDF-nek nincs lehetősége arra, hogy hagyományos katonai módon legyőzze a terroristákat, így Izrael egy lényegében megoldhatatlan problémával él együtt.