Kutatók: kínai nyestkutyák okozhatták a világjárványt

A Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ kutatói szerint a „mosómedve kutyának” is hívott állat lehet a felelős a járványért.

A Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CCDC) kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy a COVID-19 a nyestkutyáktól származhatott.

A kutatók jelentése szerint Vuhan egyik tengeri herkentyű piacán illegálisan árult nyestkutyák lehettek a járvány eredeti forrásai.

A CCDC még 2020-ban mintát vett a piacról, és a most ellenőrzött minták megerősítették a vírus jelenlétét. Különösen az állatketrecekben volt nagy mennyiségű vírus DNS-sel keverve.

A mosómedve kutyák DNS-ében volt a legerősebben jelen a vírus – mondta Dr. Jeremy Kamil, a Louisiana State University Health Shreveport mikrobiológia és immunológia docense.

„Ez valóban erős jel arra, hogy a piacon lévő állatok fertőzöttek voltak”

– mondta Dr. Angela Rasmussen, a jelentésben részt vevő egyik virológus.

Amerikai energiaügyi minisztérium: tényleg laborból szabadulhatott ki a COVID-19

A Covid-19 világjárványt kiváltó vírus nagy valószínűséggel egy laboratóriumi szivárgásból, de nem egy fegyverprogram részeként keletkezett, egy frissített és titkosított 2021-es amerikai energiaügyi minisztériumi tanulmány szerint, amelyet a Fehér Ház és magas rangú amerikai törvényhozók rendelkezésére bocsátottak – jelentette vasárnap a Wall Street Journal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudomást szerzett a tanulmányról, és hangsúlyozta a járvány forrásának megtalálásának fontosságát.

„A Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központtól származó adatok a 2020-ban, a vuhani huanan piacon vett mintákra vonatkoznak,

Ezek az adatok nem adnak végleges választ arra a kérdésre, hogyan kezdődött a világjárvány, de minden adat fontos ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz”

– mondta a WHO főigazgatója.

A kutatás nem sokkal azután vált nyilvánossá, hogy az amerikai FBI arról számolt be, hogy a vírus valószínűleg egy kínai laboratóriumból származik.

WHO-igazgató: a laboratóriumi szivárgás a legvalószínűbb magyarázat a covidra

Adhanom szerint a legvalószínűbb magyarázat a járványra egy kínaiak által eltitkolt katasztrofális baleset lehet, ami egy vuhani laboratóriumban történt.