Eli Cohen: Nem Izraelt, hanem palesztinokat kellene a vádlottak padjára állítani

Eli Cohen beiktatási beszédében bejelentette a következő Negev-csúcstalálkozót Marokkóban, és azt mondta, hogy Izrael kevesebbet fog foglalkozni az orosz-ukrán háborúval, kedden tárgyal orosz kollégájával, Lavrovval.

Eli Cohen külügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Izrael helyett a palesztin vezetést kellene bíróság elé állítani, azzal vádolva a Palesztin Hatóságot, hogy ösztönzi a zsidók elleni terrortámadásokat.

„A nemzetközi közösségnek világos üzenetet kell küldenie a palesztin vezetésnek”

– mondta Cohen a külügyminisztérium diplomatáinak és dolgozóinak Jeruzsálemben tartott beiktatási beszédében.

„Elég volt az oktatási intézményekben történő uszításból és a zsidógyilkosok finanszírozásából”.

Cohen nem sokkal elődje, Jair Lapid találkozója után tette megjegyzéseit, akinek külügyi és miniszterelnöki megbízatása a múlt héten ért véget. A külügyminisztérium közlése szerint Izrael és az Egyesült Államok kapcsolatáról, az iráni fenyegetésről és az Ábrahámi Egyezmény kiterjesztéséről tárgyaltak.

Az ENSZ Közgyűlése péntek este megszavazta azt a határozatot, amelyben a Nemzetközi Bíróság beavatkozását és az izraeli-palesztin konfliktus helyzetéről való véleményalkotást kérik.

Az ENSZ a 2022-es évet úgy zárta, hogy még belerúgott Izraelbe

Izrael-ellenes szavazással búcsúztatták az évet, Magyarország ezúttal is a zsidó állam mellé állt.

Cohen felszólalásában a lépést „a palesztinok képmutatásának bizonyítékának” nevezte, azzal vádolva őket, hogy az elmúlt 75 évben minden békeajánlatot elutasítottak.

A volt hírszerzési és gazdasági miniszter azt is jelezte, hogy lesz némi változás Izrael hozzáállásában az ukrajnai háborúhoz.

„Egy dolgot biztosan fogunk tenni – kevesebbet fogunk beszélni”

– ígérte.

Bár a Naftali Bennett-Yair Lapid kormány úgy döntött, hogy nem foglal állást a 10 hónapig tartó háborúban, Lapid és más miniszterek többször név szerint elítélték Oroszországot, többek között az invázió első napján.

Cohen hozzátette, hogy a kabinet a konfliktussal kapcsolatos „felelős politika” kialakításán dolgozik, és megjegyezte, hogy Izrael továbbra is humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

A tervek szerint kedden beszél orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, de nem tett említést esetleges ukrán tisztségviselőkkel tervezett telefonbeszélgetésekről.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök még nem véglegesítette a Kijevvel és Moszkvával kapcsolatos politikáját

– mondta egy izraeli tisztviselő a The Times of Israel című izraeli lapnak. Ezt az üzenetet Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek továbbította megválasztása után.

Bár Izrael humanitárius segélyt és néhány nem halálos felszerelést, például sisakokat és golyóálló mellényeket szállított, ukrán tisztviselők többször is – sikertelenül – légvédelmi fegyvereket sürgettek.

Katonai segítség ígéretét akarta Zelenszkij cserébe az ENSZ szavazatért

Ukrajna az ENSZ-ben rendszeresen Izrael ellen szavaz, ezúttal meg sem jelent a követük szavazáson.

A döntés hátterében az áll, hogy Izraelnek stratégiai szükséglete, hogy megőrizze a műveleti szabadságát Szíriában, annak érdekében, hogy megakadályozza az iráni befolyás megszilárdulását az ország határain. Ennek érdekében Izrael együttműködik az orosz hadsereggel, amely nagyrészt ellenőrzi Szíria légterét.

Miközben Oroszország csalódottságot mutatott Izrael iránt a Kijev felé tanúsított szimpátia miatt a folyamatban lévő ukrajnai háború körül, Vlagyimir Putyin optimista lehet Netanjahu visszatérésével kapcsolatban. A múlt hónapban a moszkvai városvezetés hivatalos küldöttsége látogatást tett Izraelben, amely látogatásra valószínűleg nem került volna sor Putyin engedélye nélkül, miközben már Netanjahu készülődött a hatalom átvételére.

Az 50 éves Cohen beszédében kitért az Ábrahámi Megállapodásokra is, és bejelentette, hogy a Negev Fórum következő találkozójára márciusban Marokkóban kerül sor. Egy évvel korábban izraeli, amerikai és arab diplomaták találkoztak a Negev-sivatagban, és megállapodtak abban, hogy a konferencia rendszeres, a résztvevő országok között rotációs rendszerben forgó fórummá válik.

„Az Ábrahámi Megállapodások kiterjesztése nem a „ha”, hanem a „mikor” kérdése”

– ígérte Cohen.

Állandó tanácskozási fórummá alakítják a „Negev-csúcsot”

„Néhány éve elképzelhetetlen volt egy ilyen találkozó. Ami valaha lehetetlennek tűnt, az lehetségessé vált”