Haszidok ellen uszít a The New York Times

A növekvő antiszemitizmus közepette az újság „jelentős erőforrásokat fektet be, hogy hozzájáruljon a gyűlölet légkörének kialakulásához azok ellen, akiket leginkább zsidóként azonosítanak” – közölte az Agudath Israel of America.

Az Agudath Israel of America hétfőn „mélységes sajnálkozását” fejezte ki a The New York Times címlapján megjelent cikk miatt, amiért az folytatja az újság „az ortodox zsidó közösséget rágalmazó és hamisan bemutató” mintáját.

A december 12-i cikk „Miért nem hagyhatják el egyes haszid gyerekek a sikertelen iskolákat” címmel egy anekdotával kezdődött Beatrice Weberről, egy 10 gyermekes elvált anyáról, aki megpróbálta kivenni 10 éves fiát egy jesivából, de „rájött, hogy nem teheti meg”, mert „a haszid vezetők által kidolgozott válási szerződésben lemondott erről a jogáról”.

„A New York-i haszid közösségben a Weber asszonyhoz hasonló szülők gyakran kerülnek lehetetlen helyzetbe, mert alig várják, hogy gyermekeiket kivegyék az állam legrosszabbul teljesítő iskoláiból, de a társadalmi nyomás és a vallási intézmények akadályozzák őket ebben”

– írta a Times.

Kamala Harris férje az antiszemitizmus növekedéséről tárgyal zsidó vezetőkkel

Doug Emhoff szerint az elmúlt hetekben megnőtt antiszemita incidensek és főként a közbeszédben megnövekedett verbális antiszemitizmus miatt van szükség az új munkacsoportra.

Az Agudath Izrael közleményben reagált, hogy „a „tudósítás” kizárólag olyan személyek véleményét és történeteit tartalmazza, akik elhagyták közösségeiket, és olyanokét, akik szorosan kötődnek olyan csoportokhoz, amelyek a hagyományos zsidó oktatás lerombolására és a vallásos emberek gyökereik elhagyásának segítésére hivatottak”.

„Ezzel szemben, a Times többszöri megkeresése ellenére, a lap következetesen kerül minden olyan beszámolót, amely az ortodox közösséget nem elmaradott, társadalmi piócaként ábrázolja, amelyet saját vallása irányít és üldöz”

– magyarázta a szervezet.

„Még a kiválasztott fényképeket is, a mogorva arcokat és a menetelő gyerekeket is ennek a narratívának a támogatására rendezték be. Mindezt annak ellenére, hogy az ortodox zsidó közösség szorgalmas, sikeres, polgári gondolkodású, békés családok ezreit neveli, akik minden olyan New York-i közösség számára értéket jelentenek, ahol lakni akarnak”.”

A növekvő antiszemitizmus idején

a Times „jelentős erőforrásokat fektet be, hogy hozzájáruljon a gyűlölet légköréhez azok ellen, akik a leginkább azonosíthatóan zsidók”

– tette hozzá az Agudath Israel.

Megint hazudott a New York Times Gázáról

Miután szembesítették a tényekkel, korrigálta az állítólagosan haldokló gázai halászati iparról szóló hamis riportját.