TEV: Führert ábrázoló játékfigurát árulnak egy magyar webáruházban

Bejelentés érkezett a Tett és Védelem Alapítványhoz, miszerint akciós áron hirdet Führert ábrázoló, lego-kompatibilis figurát egy magyar webáruház.

Horogkeresztes karszalagot ugyan nem visel a játékbábu, ám a birodalmi sas, vaskereszt, kefebajusz egyértelműen a náci diktátort idézi.

A Führer figura 1.990 forint helyett 1.590 forintért szerezhető be. A Tett és Védelem Alapítvány jelezte a a szolgáltató felé a termék értékesítésével kapcsolatosan felmerülő hatályos törvényi rendelkezések érintettségét.

Nem az első eset, hogy Hitleres játékfigurát értékesít egy magyar online áruház. 2021 novemberében a Blikk adott hírt arról, hogy fillérekért lehet náci tiszteket, sőt magát Adolf Hitlert ábrázoló minifigurához jutni egy magyar hirdetőoldalon. A jogszabályok miatt az eladók nem merik kiírni, valójában mit árulnak, de a vásárlók pontosan tudják, hogyan kell ezeket megkeresni – derül ki a cikkből.

A lap megszólaltatta a LEGO Csoportot is. A cég azt írta, hogy ezek nem a LEGO Csoport termékei, az ezekért felelős személyekkel sem állnak semmilyen kapcsolatban, és mindig megtesszük a szükséges lépéseket a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok, valamint fogyasztóik jogainak és biztonságának védelme érdekében.

A lap egy ügyvéddel is beszélt a figurák kapcsán. Dr. Vidákovics Béla Zsolt elmondta, iparjogvédelmi jogok megsértésének minősül ezeket a figurákat hamisítani, ami bűncselekmény. Viszonylag magas büntetési tételekkel jár, mert “könnyű viszonylag nagy kárt okozni” vele a jogtulajdonosnak.

A gyűjtőknek egyértelmű, hogy nem valódi legókról van szó, ennek ellenére vásárolják, mert hiába hamisak, egyedi daraboknak számítanak.

A főleg Pekingben gyártott kis figurákat a magyar eladók külföldi oldalakon veszik. Még olcsóbban, ahogy itt kínálják és mindig akad rá vevő.

Több mint egymillió dollárért kelt el Hitler aranyórája

A vártnál jóval kevesebbért, de még így is több mint egymillió dollárért árverezték el Adolf Hitler aranyóráját az Egyesült Államokban.