Amerika zsidó és muszlim radikálisokat is levenne a terrorista listájáról

Az Egyesült Államok Iránnak folytatott tárgyalásainak eredménye nem csak az olyan radikális iszlám terrorszervezetek tiltólistáról való lekerülését eredményezheti, mint az Iráni Forradalmi Gárda, de más muszlim, sőt, zsidó radikális szervezetek is kikerülnek a tiltás alól.

Az Egyesült Államok öt szélsőséges csoportot készül törölni a külföldi terrorszervezetek listájáról, amelyek közül többen hivatalosan már nem léteznek, köztük több olyan csoportot, amelyek egykor jelentős fenyegetést jelentettek, és több száz, ha nem több ezer embert öltek meg Ázsiában, Európában és a Közel-Keleten.

Az Israel Hayom szerint bár a csoportok már nem aktívak, a döntés politikailag érzékeny a Biden-kormányzat és azon országok számára, amelyekben a szervezetek működtek, és kritikát válthat ki az áldozatok és családjaik részéről, akik még mindig szeretteik elvesztését gyászolják.

A szervezetek közé tartozik az ETA baszk szeparatista csoport , az Aum Shinrikyo japán szekta, a Kahane Kach radikális zsidó csoport és két iszlám szervezet, amelyek Izraelben és Egyiptomban tevékenykedtek.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken értesítette a kongresszust a lépésekről, amelyek egy időben zajlanak azzal, hogy Washingtonban és másutt is egyre inkább megosztó, de nem összefüggő vita folyik arról, hogy az Iráni Forradalmi Gárda félkatonai szervezetet jogilag le kell-e vagy le lehet-e venni az amerikai listáról az Iránnal 2015-ben kötött, később felmondott atomalku megmentésére irányuló erőfeszítések keretében.

Miként kellene reagálnia Izraelnek az iráni atomalkura?

„A válasz egyszerű: ki kell terjesztenie szuverenitását a Jordán-völgyre” — írja véleménycikkében Dr. Mordechai Kedar, a Bár Ilán Egyetem professzora.

A törvényhozóknak küldött külön értesítésekben a külügyminisztérium közölte, hogy az öt csoport terrorizmusra vonatkozó megjelölését hivatalosan akkor törlik, amikor a megállapításokat közzéteszik a Szövetségi Nyilvántartásban, ami a jövő héten várható.

Az értesítések másolatai, amelyeket szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter írt alá, az Associated Press birtokába kerültek.

Az eltávolítások általános oka mindegyik esetben azonos: Blinken azt állítja, hogy a törvény szerint ötévente amúgy is el kell elvégezni a tiltások felülvizsgálatát.

A felülvizsgálatok során figyelembe veszik, hogy a jegyzékbe vett csoportok még mindig aktívak-e, követtek-e el terrorcselekményeket az elmúlt öt évben, és hogy a jegyzékről való törlés vagy annak fenntartása az USA nemzetbiztonsági érdekeit szolgálná-e. A listát létrehozó törvény értelmében a külügyminiszter törölheti azokat a csoportokat, amelyekről úgy ítéli meg, hogy már nem felelnek meg a kritériumoknak.

A csoportok listáról való törlése azonnali hatállyal visszavonja a jegyzékbe vételükkel járó szankciókat. Ezek közé tartozik a vagyonbefagyasztás és az utazási tilalom, valamint az a tilalom, hogy az amerikaiak ne nyújtsanak anyagi támogatást a csoportoknak vagy tagjaiknak. A múltban az anyagi támogatásra vonatkozó rendelkezést tágan definiálták, és az pénzbeli vagy természetbeni segítséget, egyes esetekben még orvosi ellátást is magában foglalt.

Egy kivételével mind az öt csoportot 1997-ben jelölték meg külföldi terrorista szervezetként, azóta mindegyikük a listán maradt.

Az ügyet ismerő amerikai tisztviselők elmondták, hogy a döntéseket csak azután hozták meg, hogy hónapokkal ezelőtt konzultáltak a törvényhozókkal arról, hogy a legutóbbi ötéves felülvizsgálatoknak folytatódniuk kell-e. Amerika történetében eddig csak 15 csoportot töröltek a listáról.

A listáról várhatóan eltávolítandó csoportok a következők:

  • Aum Sinrikio (AUM), a japán „Legfelsőbb Igazság” szekta, amely 1995-ben a tokiói metróban, szaringázzal hajtott végre támadást, amely 13 ember halálát okozta, és több száz embert megbetegített. A csoportot megszűntnek tekintik azóta, hogy 2018-ban kivégezték vezetőit, köztük Shoko Asaharát. A szervezet 1997-ben került tiltólistára.
  • A Baszk Haza és Szabadság, vagy ETA, évtizedeken át Észak-Spanyolországban és másutt több mint 800 ember halálát és több ezer sebesültet követelő szeparatista robbantási és merényletkampányt folytatott, amíg 2010-ben tűzszünetet nem hirdetett, és 2018-ban, utolsó vezetőinek letartóztatása és bírósági tárgyalása után feloszlatta magát. A szervezetet 1997-ben került tiltólistára.
  • Kahane Chai, vagy Kach, a radikális ortodox zsidó csoportot az ultranacionalista izraeli rabbi, Meir Kahane alapította 1971-ben. Ő vezette a csoportot 1990-es meggyilkolásáig. A csoport tagjai arabokat, palesztinokat és izraeli kormánytisztviselőket öltek meg, támadtak meg, vagy más módon fenyegettek, illetve zaklattak, ám a szervezet 2005 óta szunnyad. A csoportot 1997-ben tették tiltás alá.
  • A Jeruzsálem Környéki Mudzsahedin Sura Tanács, több gázai székhelyű dzsihadista szervezet ernyőszervezete, amely 2012-es megalakulása óta számos Izrael elleni rakéta- és egyéb támadásért vállalta a felelősséget. A tanácsot először 2014-ben tették tiltólistára.
  • A Gamaa al-Iszlamijja, egyiptomi szunnita iszlamista mozgalom, amely az 1990-es években az egyiptomi kormány megdöntéséért harcolt. Több száz halálos támadást hajtott végre a rendőrség és a biztonsági erők, valamint a turisták ellen. A csoportot 1997-ben tették tiltás alá.

Teherán nagyon szeretne már visszaülni az EU tárgyalóasztalához

Teherán több javaslatot tett az atomalku felélesztését célzó egyeztetéseket illetően a tárgyalásokat felügyelő európai uniós koordinátornak.