Összecsapott a rendőrség a zavargókkal az újságírónő temetésén

Péntek reggel ismét tűzharc tört ki a Ciszjordánia északi részén, Dzseninben egy terroristatevékenységgel gyanúsított palesztin őrizetbe vételénél. Délután pedig a várakozásoknak megfelelően zavargások törtek ki az Al-Jazeera újságírójának temetésén. 

Súlyosan megsebesült egy izraeli kommandós Ciszjordániában, a dzseníni menekülttábor melletti Brukin falunál egy palesztin körözött őrizetbe vételekor kitört tűzharcban. Helikopterrel szállították a haifai kórházba.

Az izraeli egység előzőleg körülvette az Iszlám Dzsihád nevű palesztin iszlamista terrorszervezet egyik helyi tagjának, Mahmúd Dabainak a házát, majd lövöldözés kezdődött.

A ynet értesülése szerint az izraeliek több órás tűzharc után letartóztattak több palesztint, köztük Dabait. A 40 éves Daud Zabeidit, a terrorista tevékenységért izraeli börtönben fogva tartott, s Izraelben is jól ismert Zakaria Zabeidi testvérét hasba lőtték.

Az Iszlám Dzsihád katonai szárnya arra figyelmeztetett, hogy Izrael viseli a felelősséget Dabai életéért, és fenyegetőztek, hogy Izrael magas árat fog fizetni, ha a szervezet tagjainak bajuk esik.

Az izraeli erők először hatoltak be a dzseníni menekülttáborba Sirín Abu Akla, az Al-Jazeera arab hírtelevízió ismert palesztin újságírónőjének szerdai agyonlövése óta.  Dzsenínben egy egység lezárt egy területet abból a célból, hogy kivizsgálják Abu Akla halálát.

Ciszjordánia déli részén, Bét El mellett egy palesztin egy kőtömbbel megtámadta egy autó vezetőjét, s megpróbálta kinyitni a kocsi ajtaját, de egy tartalékos katona rálőtt, közepesen megsebesítette, és meghiúsította a terrorakciót. A merénylő táskájában kést találtak.

Sirín Abu Akla, az Al-Jazeera arab keresztény újságírójának a temetése káoszba fulladt, miután a gyászolók összecsaptak a rendőrséggel – számolt be a Times of Israel.

איתמר כרמון | itamar carmon on Twitter: „עימותים בין כוחות הביטחון לצעירים ערבים בהלווית העיתונאית שירין אבו עאקלה בבית החולים הצרפתי במזרח העיר.@allworldnews111 pic.twitter.com/cSlQAq4DLq / Twitter”

עימותים בין כוחות הביטחון לצעירים ערבים בהלווית העיתונאית שירין אבו עאקלה בבית החולים הצרפתי במזרח העיר.@allworldnews111 pic.twitter.com/cSlQAq4DLq

A rendőrség szerint igyekeztek „tisztességes temetést” biztosítani, de a zavargók rendbontást okoztak.

A rendőrség közleményében azt mondta, hogy előzetesen párbeszédet folytattak Abu Akleh családjával, hogy „lehetővé tegyék a tisztességes temetést”.

„Sajnos a temetést cinikusan kihasználva több száz ember kezdte megzavarni a közrendet, még mielőtt az elkezdődött volna” – írja a rendőrség.

„Amikor a koporsó éppen elhagyni készült a kórházat, kövekkel kezdték dobálni a rendőröket a kórház előtti térről, és a rendőrök kénytelenek voltak rendbontó eszközöket alkalmazni” – teszik hozzá a közleményben.

A rendőrség egy videót is közzétett, amelyen egy rendőr a kórház területén kívül, hangszórón keresztül szól a tömeghez.

„Ha nem hagyják abba ezeket a kántálásokat és [palesztin] nacionalista énekeket, kénytelenek leszünk erőszakkal feloszlatni önöket, és nem engedjük, hogy a temetésre sor kerüljön” – mondja a rendőr a videón.

Mahmúd Abbász elutasítja a közös vizsgálatot az újságírónő halála ügyében

Egy biztonsági forrás reggel azt nyilatkozta, hogy nem véletlen, hogy a palesztinok nem hajlandók közösen kivizsgálni az Al-Jazeera riporterének halálát.