Az Apple ne cenzúrázza a Soá emlékét!

Vegyes reakciókat váltott ki a hír, miszerint a technológiai óriáscég cenzúrázza a felhasználók iPhone-jának „Emlékek” funkcióját, hogy megakadályozza a holokauszttal kapcsolatos helyszíneken készült képek megjelenését. Egyesek örülnek, hogy az ünnepélyes helyekről készült fotók nem kerülnek be a rendszerbe. Én nem: Nincs szükségem arra, hogy az Apple döntse el, mely fotóimtól kell megvédeni — véli Jonathan Sacerdoti, a The Jewish Chronicle tudósítója.

Az „Emlékek” egy olyan funkció az iPhone-on, amely a saját képeidből „szerkesztői” gyűjteményeket állít össze, témák, helyszínek vagy a képeken szereplő személyek szerint rendezve azokat. Így például egy zenére összeállított diavetítést nézhetünk a nyaraláson elfogyasztott ételekről, vagy a parkban tébláboló háziállatokról, amelyeket a telefon automatikusan generál, anélkül, hogy kézzel kellene válogatnunk.

A szomorú fotók beillesztése egyeseket felzaklatott, mivel elhunyt rokonok vagy nehéz helyek akkor tűnnek fel, amikor a legkevésbé számítanánk rá. Ezért a Black Mirror egyik epizódjához méltó módon az iPhone-szoftver mostantól állítólag blokkolja, hogy a telefonunk Emlékek funkciójában ne használhassuk fel az egyes helyszínekről készült fényképeket, még akkor sem, ha azokat mi magunk készítettük, hogy emlékezhessünk rájuk.

A 9to5Mac weboldal elemezte a legújabb szoftverfrissítést, és kiderült, hogy a mai napig

az összes blokkolt helyszín a holokauszthoz kapcsolódik, a jeruzsálemi Jad Vasemtől és az amerikai Holokauszt Múzeumtól kezdve Sobiboron, Treblinkán, Auschwitz-Birkenaun át más megsemmisítő táborokig. Még az Anne Frank-ház és a Schindler-gyár is szerepel a feketelistán.

Az Apple megnehezíti a szelfizést a holokauszt helyszínein

A változtatás célja, hogy elkerüljék a „nemkívánatos tartalom létrehozását” a holokauszttal kapcsolatos helyszíneken.

El lehet képzelni, hogy mi váltotta ki a techóriás túlreagálását. Talán valaki az Apple-nél kapott egy feldühödött e-mailt egy iPhone-felhasználótól, aki felháborodott azon a videón, amelyet a telefonja készített az auschwitzi képekről, egy Mumford and Sons-dal feldobott, jogdíjmentes másolatára. A túlságosan is kiszámítható dominó effektus során a PR-osztály felhívja a jogi csapatot, a jogi csapat pedig utasítja a technikusokat, hogy a telefon GPS-chipje segítségével kerítsék el a „kényes” helyszínekről készült fotókat, hogy azok egyáltalán ne jelenjenek meg a diavetítésben. Voila! Az Apple vásárlóit soha többé nem kell zavarni a holokauszt-helyszínekről készült saját emlékeikkel.

Kivéve, hogy mi, akik történelmi és oktatási szempontból fontos helyszíneket látogatunk meg, általában csak azért fényképezünk ott, mert kifejezetten emlékezni akarunk arra, amit láttunk. Sokan, akik ellátogatnak a náci megsemmisítő táborokba vagy holokauszt-emlékmúzeumokba, kijelentik, hogy ezek az utazások a legmeghatározóbb és életüket megváltoztató élmények közé tartoznak. Nem kell minden emléket vidám, felemelő zenére megzenésíteni. Vannak meghatóak és szomorúak – nehéz, de fontos emlékek.

Néhai édesapám Olaszországban nőtt fel, és gyerekként bújtatták a holokauszt idején. Elszakították a szüleitől, és apácák védték egy katolikus árvaházban. Mint sok túlélő gyermeke, én is keményen dolgoztam azon, hogy megőrizzem a holokauszt emlékét, magam és mások számára is. Tudjuk, hogy miután a túlélők már nem élnek, a mi felelősségünk, hogy folytassuk az aktív emlékezés feladatát. De úgy tűnik, az Apple nem ért velünk egyet.

Az Apple döntése nem csak a holokauszt szempontjából rossz; a vállalat hozzájárul ahhoz a modern „influenszer” ideálhoz is, miszerint minden emléknek boldognak, mosolygósnak kell lennie, általános, felcsendülő gitárzenével kísérve.

Az emberi léthez azonban hozzátartozik, hogy elfogadjuk a sötétséget és a fényt is. Az élet felfelé és lefelé tolja az érzelmeinket, a bánat és a tragédia éppúgy része mindenki személyes emlékfilmjének, mint a boldogság és a vidámság. Milyen bizarr, hogy egyszerre mások döntik el helyettünk, hogy ne legyünk tanúi saját pillanatképeinknek az általunk választott nehéz helyekről. Talán pont azt szeretnénk, hogy az emlékeink hassanak ránk, akár szomorúsággal is.

Mégis ki az az Apple, hogy helyettünk döntsön?

Pontosan ugyanaz a technológia, amelyet az Apple használ, pontosan ugyanazt az úti célok és fényképek listáját állíthatná elő, de anélkül, hogy helyettünk döntenének. Ehelyett a szoftver hagyhatná, hogy mi döntsük el, mit akarunk kezdeni ezekkel a fotókkal, ahelyett, hogy az „Emlékek” diavetítésen elrejtené őket tőlünk. Talán ugyanúgy szeretnénk, ha emlékeztetnének rájuk, mint a boldogabb emlékeinkre. Miért ne kínálhatnánk fel egy megfelelőbb, komorabb zenét tartalmazó opciót, hogy bebizonyítsuk, hogy az okostelefonok és az algoritmusok az élet mélyebb, komolyabb pillanataira is jók lehetnek, nem csak a nap, a tenger és a szelfik habos világára?

A berlini holokauszt emlékművön nyomtak fekvőtámaszokat német rendőrök

A német főváros rendőrsége bocsánatkérést tett közzé, miután olyan fotók kerültek elő, amelyeken rendőrök tiszteletlenül viselkednek a berlini holokauszt-emlékműnél.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.