Ügynökséggé alakult az EU menekültügyi hivatala

Megkezdte munkáját az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA), az új intézmény megerősített és kibővített mandátummal váltja fel az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalt (EASO) – közölte maga az EUAA szerdán.

Az azonnali hatályú mandátummal rendelkező új, szintén máltai központú uniós ügynökség a közös európai menekültügyi rendszer (CEAS) reformjának keretében jött létre azzal a szándékkal, hogy kibővített eszköztárral segítse az Európai Unió menekültügyi és befogadási intézkedéseinek korszerűsítését, és e téren teljesebb támogatást nyújthasson a tagállamoknak.

Az EASO korábbi funkciói mellett az EUAA mandátuma lehetővé teszi a gyorsabb műveleti és technikai segítségnyújtást. Monitorozza a tagállamok menekültügyi és befogadási rendszereit, hogy a tagállamok egységesen alkalmazhassák az uniós menekültügyi jogszabályokat, azonos eljárás és szempontok szerint bírálják el a menedékjogi kérelmeket, hatékonyabban működjenek együtt és cseréljenek információt egymással.

Az ügynökség átfogóbb menekültügyi képzést biztosít a tagországi tisztségviselők számára, lehetővé teszi gyakorlatiasabb útmutatók, ajánlások, eszközök és elemzések készítését a tagországi menekültügyi hatóságok munkájának hatékonyabb támogatására. Fokozott szerepet fog biztosítani a civilszervezeteknek, és független alapjogi tisztviselőt foglalkoztat a menedékkérők jogainak folyamatos biztosítására. Továbbá fokozza a nem uniós országokkal folytatott együttműködést, hogy az érintett országok menekültügyi eljárásai összhangba kerüljenek a nemzetközi normákkal.

Az EUAA 172 millió eurós (mintegy 62 milliárd forint) éves költségvetéssel rendelkezik. A tagállamok menekültügyi hatóságait közel 2000 fős személyi állománnyal és mintegy 500 tagállami szakértővel segíti.

A máltai központú ügynökség irodát tart fent Athénban, Brüsszelben, Rómában, Nicosiában, Madridban és Varsóban.

Tavaly csaknem 122 ezer határsértőt fogtak el a magyar határokon

Az idei migrációs adatok nagyban függnek majd attól, hogy az európai döntéshozók milyen politikát fogalmaznak meg.