Kanada „gender alapú” megközelítést sürget a terrorizmus elleni küzdelemben

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához nemrégiben benyújtott beadványában a kanadai kormány a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség megelőzésének „nemek szerinti és interszekcionális” megközelítése mellett érvelt — számol be a True North, kanadai konzervatív híroldal.

Kanada 2021. július 28-án nyújtotta be a beadványt a Tanács „a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség megelőzése a nemi sztereotípiák, a maszkulinitás és a nemek közötti strukturális egyenlőtlenségek kezelésén keresztül” című informális ülésén.

„Amint azt a felszólalók megjegyezték, a nemi sztereotípiákat, a maszkulinitást, a femininitást és a nemek közötti egyenlőtlenségeket az erőszakos szélsőséges és terrorista csoportok már régóta kihasználják saját céljaik érdekében” – állította a beadvány.

„Elengedhetetlen továbbra is közösen dolgoznunk azon, hogy felhívjuk a figyelmet erre a jelenségre, és hogy átfogó, a nemekre reagáló megközelítéseket mozdítsunk elő a terrorizmus hatékonyabb és fenntarthatóbb leküzdése, valamint az erőszakos szélsőségesség megelőzése és leküzdése érdekében.”

Tavaly Justin Trudeau miniszterelnök Írországgal és Norvégiával szemben elvesztette az áhított helyet a Biztonsági Tanácsban, miután évekig küzdött érte. A sikertelen pályázat összesen mintegy 8,6 millió dollárjába került a kanadai adófizetőknek.

A terrorizmus elleni csúcstalálkozóról szóló sajtóközlemény szerint a találkozót Mexikó és mások szervezték.

„A találkozó céljai között szerepelt annak mérlegelése, hogy a férfiasságra való összpontosítás hogyan segíthetné elő a Biztonsági Tanács által alkalmazott, a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó átfogóbb megközelítést; a terrorista egyének és csoportok által a nemek közötti egyenlőséget céljaik eléréséhez kihasználva jelentkező tartós kihívások azonosítása; valamint az ezzel kapcsolatos ajánlások és tanulságok meghatározása” – olvasható a találkozó leírásában.

Kanada saját beadványában azzal érvelt, hogy az ENSZ-nek „biztosítania kell, hogy a ’nem’ nem azonos a férfiakkal. A férfiaknak is van nemük, és az erőszakos szélsőségesek és terroristák szakszerűen manipulálják és kihasználják ezeket a nemek szerinti valóságokat is”.

„A terrorizmus elleni kollektív válaszlépéseinket erősíti a gender alapú valóságok elismerése. Mint ilyen, továbbra is be kell bizonyítanunk, hogy hasznos és szükséges a kérdéseket nemek szerinti és interszekcionális szemszögből vizsgálni, és ezeket az információkat felhasználni megközelítéseink irányításához” – olvasható a beadványban.

Kanada az emberi jogokkal visszaélő államokkal, köztük az Egyesült Arab Emírségekkel, Tunéziával és Nigerrel együtt nyújtotta be a beadványt.

Mostantól lesz „terhes férfi” emoji is

Ha engedélyezik őket számtalan „gender semleges” ikon is kerülhet minden mobilhasználó készülékére.