A németek először 65 ezer doboz sört menekítettek ki Afganisztánból, azután csak az embereket

Sokan kritizálják a német kormányt, amiért júniusban 22 500 liter alkoholt szállított el Afganisztánból, a Kabulból indított első evakuációs járatok egyikével, miközben a repülőgép fedélzetén mindössze csak hét ember tartózkodott – írja a Vice.

„Az alkohol elszállítására volt kapacitás, de az afgánok számára nem”

– olvasható a Bild című német lapban, utalva arra, hogy a német hadsereg korábban 65 000 doboz sört és 340 üveg bort szállított haza, mielőtt június végén kivonult a Mazar-e Sharifban és Kabulban lévő bázisairól.

Christoph Hoffmann, az ellenzéki Szabad Demokrata Párt fejlesztéspolitikai szóvivője „teljes kudarccal” vádolta Heiko Maas külügyminisztert a kivonulás kezelésében, és lemondását követelte.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter azt mondta, hogy a német légierő A400M típusú szállító repülőgépének fedélzetén lévő kimenekítettek kis száma a repülőtéren kialakult kaotikus helyzetnek volt köszönhető. A gépnek gyorsan kellett távoznia, és csak kis létszámú személyt tudott magával vinni.

„Nagyon kaotikus, veszélyes és összetett helyzet alakult ki a repülőtéren”

– mondta az ARD német televíziónak.

„Nagyon kevés időnk volt, ezért csak azokat vettük fel a fedélzetre, akik a helyszínen voltak”.

A Bild szerint ezek közé tartozott öt német állampolgár – közülük kettő kettős állampolgár –, egy holland és egy afgán.

A német válasz Afganisztánra: még több migráció

Az utóbbi tíz évben ez az elit egyetlen választ ismert csak minden politikai válságra, bárhol is legyen az Ázsiában vagy Afrikában: a Németországba, illetve Európába történő bevándorlást. Koenen Krisztina írása.