Zsidó orvosokat vettek célba az oltásellenes antiszemiták Franciaországban

Zsidó orvosok és egészségügyi dolgozók az oltásellenes és antiszemita személyek által elkövetett gyűlölet-bűncselekmények célpontjaivá váltak – állította a Simon Wiesenthal Központ Gerald Darmanin francia belügyminiszternek írt levelében – írja a The Jerusalem Post.

A levél szerint az oltásellenes retorika szorosan kapcsolódik az antiszemitizmushoz.

Egy októberben közzétett brit tanulmány arról számolt be, hogy az antiszemitizmus az oltásellenes mozgalmon belül egyre nagyobb teret nyert – a tanulmány szerint a közösségi médiában vezető oltásellenes csoportok közel 80%-a propagál antiszemita tartalmakat.

„Az oltásellenesség, bár téves, de törvényes. Amikor azonban az antiszemitizmus melegágyává válik, és veszélyezteti a zsidó orvosokat, akkor az a francia törvények szerint gyűlölet-bűncselekménynek minősül”

– mondta Dr. Shimon Samuels, a Wiesenthal Központ igazgatója.

„Az irónia az egészben az, hogy az antiszemitákat talán majd egy olyan orvos menti meg, aki történetesen maga is zsidó”

– folytatta.

Darmanint a levélben arra kérték, hogy tiltsa be a szélsőjobboldali YouTube csatornákat, amelyek összeesküvés-elméleteket terjesztenek a zsidókról és a vakcinákról.

A francia népharag oka Macron ellen

A jelenlegi  50%-os oltottsági arány nagyon távol van a vészjósló delta variánssal szemben nyájimmunitást jelentő 90%-tól, a kötelező oltást viszont a személyes szabadsághoz olyannyira hozzászokott franciákra lehetetlenség ráerőltetni.