A ZAKA elnöke lemond az Izrael-díjról, miután a rendőrség szexuális bántalmazás miatt nyomozást indított ellene

A Haaretz újság csütörtökön megjelent riportja szexuális bántalmazás, nemi erőszak és visszaélés vádjairól számolt be Jehuda Mesi-Zahav – a ZAKA sürgősségi kutató-mentő szervezet társalapítója és elnöke, valamint a nagy presztízsű Izrael-díj várományosa – ellen az Ujkelet.live szerint.

A rendőrség pénteken közölte, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Mesi-Zahav pénteken közölte, hogy lemond az Izrael-díjról és távozik a szervezet éléről.

A Haaretz cikke szerint Mesi-Zahav állítólagos bűncselekményei köztudomásúak voltak a haredi közösségben, különösen Jeruzsálem ultraortodox negyedeiben – Mea Searimban, Smuel Hanaviban és Szanhedrinben.

A legkorábbi tanúvallomások az 1980-as évekre nyúlnak vissza, és egy olyan férfiról szólnak, aki folyamatosan kihasználta státusát, hatalmát, pénzét és még a szervezetet is, amit vezetett, hogy gyermekeket, fiúkat, lányokat és nőket bántalmazzon.

Mesi-Zahav ellen a 2010-es évek elején nemi erőszak gyanúja miatt indítottak nyomozást, de a sértett nem volt hajlandó panaszt benyújtani, és a nyomozást bizonyítékok hiányában lezárták.

A nő elmondása szerint Mesi-Zahav anyagi segítséget ígért neki, hogy közel kerüljön hozzá, majd megerőszakolta, amikor kettesben voltak.

„Erőszakkal levetkőztetett” – mondta az asszony, hozzátéve, hogy könyörgött neki, hogy hagyja abba, amikor erőszakkal magáévá tette. „Azt mondta: »Ha beszélsz, egy ZAKA dzsip fog elgázolni«”.

Egy másik állítólagos áldozat egy 41 éves férfi, aki azt állítja, hogy tizenhat éves korában Mesi-Zahav szexuálisan bántalmazta. Mesi-Zahav akkor 36 éves volt.

„Ezekben az években az összes hozzá közel álló ember tudta, hogy én vagyok a selyemfiúja. A szó minden értelmében prostituált lettem” – mondta a férfi, hozzátéve, hogy bizonyos „ajándékokat” kapott Mesi-Zahavtól a hallgatásáért, például tel-avivi kirándulásokat prostituáltakkal való találkozásokhoz.

Egy másik állítólagos áldozat, egy 26 éves férfi pedig azt állítja, hogy Mesi-Zahav bántalmazta, amikor még csak 5 éves volt.

„A zsinagógában tanított. Az ölébe ültetett, és megérintette a nemi szervemet” – mondta a férfi.

A Haaretz azt állította, hogy valószínűleg vannak további áldozatok is, akik még nem kerültek elő.

Mesi Zahav a cikkre reagálva csütörtökön tagadta az ellene felhozott összes vádat.

„Csütörtök délután hívtak fel először a Haaretz újságtól. A felhívás homályos és névtelen állításokat tartalmazott, amelyek évtizedekre nyúlnak vissza. Azonnal világossá teszem, hogy ezek nem többek hamis állításoknál” – mondta Mesi-Zahav.

„Amióta kiderült, hogy elnyertem az Izrael-díjat, különféle telefonos fenyegetések központjává váltam. Miután szüleim elhunytak, néhányan felhívtak, hogy örömüket fejezzék ki a haláluk miatt. Mások leköptek, amikor az utcán sétáltam. Sajnos ez része annak az árnak, amelyet a választott útért fizetek. A cikk közzététele kísérlet arra, hogy »kiegyenlítsék a számlát«”.

„Amíg az erőm engedi, továbbra is Izrael népét és Izrael Államát fogom szolgálni, ahogy egész életemben tettem” – nyilatkozta.

Heisler: nem indít a Mazsihisz belső vizsgálatot a szexbotrányok kapcsán

A Mazsihisz világi elnöke arról nyilatkozott, hogy az explicit fotók és idézetek, melyeket az izraeli média közölt, szerinte nem adnak okot belső vizsgálatra.