Washington: Kína hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével

Az amerikai külügyminisztérium felszólította szombaton Kínát, hogy hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével, az ellene irányuló „katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással”. Ennek előzménye, hogy a kínai légierő 12 harci gépe berepült aznap Tajvan légvédelmi övezetébe a Dél-kínai-tenger fölött.

Az állandó fenyegetés helyett Kínának párbeszédre kellene törekednie a demokratikusan megválasztott tajvani kormánnyal. Kína viselkedése Tajvannal és más szomszédos országokkal szemben aggasztó – szögezte le a State Department, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is „sziklaszilárdan” elkötelezett Tajvan védelme mellett.

A tajpeji védelmi minisztérium szombati tájékoztatása szerint négy vadászgép és nyolc stratégiai bombázó hatolt be Tajvantól délre a sziget légvédelmi övezetébe. Kína, amely saját területének tekinti a szigetet, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette a légterét, de ezeket a berepüléseket eddig egy vagy két felderítő repülőgéppel hajtotta végre. Igen szokatlan, hogy a nagyhatalom ilyen komoly légierőt vonultasson föl, mint ez alkalommal. Tajvani közlés szerint a légtérsértő műveletben négy J-16-os vadászgép és nyolc H6-K jelű, nagy hatótávolságú csapásmérő repülőgép vett részt. Ez utóbbiak nukleáris robbanófejjel felszerelt, kétezer kilométer hatósugarú manőverező robotrepülőgépeket visznek magukkal.

Tajvan kínai inváziótól tart

Kínai harci repülőgépek sorozatban sértik meg a tajvani légteret, ráadásul Peking hadgyakorlatot tart a térségben.