Csendre intette a holokauszt-tagadó terroristát a német bíróság

A pert lefolytató bírónő elvette a szót 2019 októberében Halle város zsinagógájában imádkozó közösséget megtámadó neonácitól, miután az ellene folyó tárgyaláson elmondott beszédében tagadta a holokausztot  – számol be az Algemeiner.

A vádlott, a 28 éves Stephan Balliet vallomása előterjesztésekor azt állította, hogy a holokauszt mítosz volt. A holokauszt tagadása számos európai országban, így Németországban is bűncselekménynek számít.

Balliet azt mondta a magdeburgi bíróságnak, hogy az ellene folytatott eljárás „kirakatper” volt. Ursula Mertens bíró azonnal emlékeztette rá, hogy a holokauszt tagadása törvénytelen, majd megvonta a szót a vádlottól.

2019. október 9-én, Jom Kipur ünnepén Balliet nem sokkal dél előtt a hallei Humboldtstrasse utcában található zsinagógához hajtott, ahol ötvennél többen tartózkodtak. Balliet nyolc lőfegyverrel, több robbanószerrel, sisakkal és védőmellénnyel volt felszerelve.

Steinmeier: szégyenletes és dühítő az antiszemitizmus erősödése Németországban

A német államfőt fájdalommal tölti el, hogy vannak zsidó emberek, akik nem érzik magukat biztonságban Németországban.

Miután egy gránát felrobbantása ellenére nem sikerült áttörnie a zsinagóga zárt bejáratát, a csalódott Balliet agyonlőtt egy 40 éves járókelő nőt. Amikor tovább próbálkozott bejutni az épületbe, mindhiába, Balliet autójával menekült a helyszínről.

Ezt követően a következő célpontjához hajtott – egy kis kebab-étterembe, ahol négy ügyfél és egy alkalmazott volt jelen. Balliet agyonlőtt egy 20 éves férfit akit muszlimnak hitt.

Ballietet körülbelül egy órával később elfogták a rendőrök, miután pánikszerűen megpróbálta elhagyni a várost.

Ballietet két rendbeli gyilkossággal és többszörös gyilkossági kísérlettel vádolják, ítélet december 31-én várható.

Egy éve történt a hallei zsinagóga elleni támadás

Sokan úgy érzik, hogy a német hatóságok „félszívvel” reagáltak a szélsőjobbos terrortámadásra.