Hat híres holokauszt-túlélő hunyt el az elmúlt hónapban

Az amerikai politikáról és a koronavírus-járványról szóló rendkívüli hírek áradata elhomályosította a többi novemberi hírt. Például, azt a szomorú tényt is, hogy novemberben hat holokauszt-túlélőt veszítettünk el Európa-szerte. Az ő történetüket mutatta be röviden a Jewish Telegraphic Agency.

Esther Cohen

Cohen egyike volt annak a 160 embernek, akiknek a görög Iohannina városából sikerült túlélniük a népirtást. Sikerült elmenekülnie az auschwitz-birkenaui haláltáborból, túlélésének történetéről pedig később középiskolai diákoknak tartott előadásokat. Esther Cohen kétgyermekes családanya volt, 96 évet élt.

Maurice Cling

Cling oktatóként és előadóként szintén gyakran tartott előadást középiskolásoknak, emellett pedig nyelvészetet és angolt tanított Párizsban. A diákok közül sokan azonosulhattak Cling történetével, mert ő éppen 15 éves volt, amikor a rendőrség elvitte az iskolából 1944 májusában. Szüleivel, és bátyjával, Willyvel együtt a Drancy táborba küldték, később pedig Auschwitzba kerültek, ahol a szüleit azonnal meggyilkolták, később pedig a bátyját is megölték. Cling végül a dachaui táborba került át, ahol amerikai felszabadító csapatok érkeztek a segítségükre. Maurice Clingnek négy gyermeke született, 91 évet élt.

Paul Sobol

Sobol és családja évekig élt rejtőzködve a nácik által megszállt Brüsszelben. Miután rájuk találtak, a nácik megölték a szüleit és az öccsét, de a nővére túlélte a leszámolást. Napokig tartó erőltetett menettel kísérték őket az auschwitzi haláltáborba, ahonnan a német csapatok elleni légitámadás idején szökött meg, 18 évesen.

A háború után Sobol sokáig nem beszélt a történtekről, de idősebb korára egyre inkább késztetést érzett arra, hogy megossza a történetét. A belga média „emlékközvetítőként” írt róla, iskolai tevékenysége és emlékrendezvényei miatt. Sobolnak két gyermeke született. Brüsszelben érte a halál, 94 éves korában.

Renzo Gattegna

Gattegnának a háború után nagy szerepe volt az olaszországi zsidó közösség újjáépítésében: tíz éven keresztül volt az Olasz Zsidó Közösségek Uniójának vezetője.
Bár 1938-ban született, egy interjújában azt mondta, „1944-ben kezdett élni”. Kora gyermekkorát a félelem, a bizonytalanság és hiányérzet övezte: szülei egyik rejtekhelyről a másikra menekültek Rómában, hogy a fasiszták ne találjanak rájuk.

Gattegna 81 évesen hunyt el, koronavírusos megbetegedésben.

Mihail Zsvaneckij

Zsvaneckijt családjával együtt Oroszországba evakuálták, mielőtt a nácik elfoglalták volna szülővárosát, Odesszát. Rengeteg gyerekkori barátját és családtagját veszítette el a holokauszt során.

Az ukrajnai születésű Zsvaneckij a híresen antiszemita szovjet rezsim alatt is nyíltan vállalta zsidóságát, a szovjet stand-up comedy vezéralakja volt. Humoros előadásaival az orosz hétköznapi életet mutatta be, társadalomkritikus humorával pedig feszegette a szovjet vezetés tűréshatárát. Humoristaként számos díjat nyert.

Zsvaneckijnek öt gyermeke született, Moszkvában, 86 évesen érte a halál.

Justin Sonder

Justin Sonder 21 családtagját, és édesanyját veszítette el az auschwitzi haláltáborban.

Németországba való visszatérése után annak szentelte életét, hogy segítsen a német társadalom újjáépítésében. Alig hat hónappal az után, hogy az amerikai csapatok felszabadították a haláltábort, rendőrtisztnek állt. Nyugdíjba vonulása után jogalkotóként dolgozott a német Bundestagban 2009-től, a Die Linke baloldali párt képviselőjeként. 2016-ban ő volt az egyik tanú Reinhold Hanning SS-tiszt tárgyalásán, akit emberiesség ellenes bűncselekményekért ítéltek el.

A rendőrtisztből lett politikus évtizedekig tartott előadásokat a holokausztról Kelet-Németországban, ahol időközben a szélsőjobboldal egyre népszerűbbé vált. Sondernek három gyermeke született, 94 éves korában halt meg, Chemnitzben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.