A DK az Európai Bizottsághoz fordul a kétséges orosz vakcina miatt

A Demokratikus Koalíció arra kéri az Európai Bizottságot, akadályozza meg, hogy a magyar kormány a magyarokon kísérletezzen az orosz vakcinával – mondta a párt európai parlamenti képviselője online sajtótájékoztatóján.

Rónai Sándor úgy fogalmazott: „nem leszünk sem az orosz, sem más hatalom kísérleti egerei”, nem hagyjuk, hogy egy „ismeretlen és kockázatos” vakcinával kísérletezzenek a magyar embereken.

„Azon túl, hogy az orosz vakcina magyar tesztelése csak aláássa a vakcinákba vetett bizalmat”, az orosz vakcina miután Magyarországra került, eljuthat más európai országokba is, méghozzá mindenféle európai bevizsgálás és engedély nélkül – mondta.

Hozzátette: a DK szerint is fontos, hogy minél hamarabb legyen vakcina, de nem fontosabb annál, mint hogy ez az oltás működőképes és biztonságos legyen.

Rónai Sándor szerint Orbán Viktornak fontosabb, hogy diktátorok kegyeit keresse, mint a magyarok egészsége. Más magyarázatot ugyanis a politikus nem lát arra, hogy „csak mi, itthon, Magyarországon akarjuk tesztelni az ellenőrizetlen orosz vakcinát”.

Hangsúlyozta: nem csak az a baj, hogy az orosz kísérletekben résztvevők közül többen is elkapták a koronavírust miután beoltatták magukat, hanem az is, hogy a klinikai vizsgálatok híján nem tudni, milyen mellékhatásai lehetnek a szernek.

Az Európai Bizottság egyébként még csütörtökön figyelmeztetett:

Biztonsági aggályokat vetnek fel és rombolhatják a közbizalmat a koronavírus elleni orosz oltóanyag importjára és esetleges használatára vonatkozó magyar tervek, mivel azt még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Az európai uniós előírások szerint a Szputnyik V orosz vakcina használatát engedélyeznie kell az EMA-nak, mielőtt a huszonhét tagállam bármelyikében a szer forgalomba kerülhetne. A brüsszeli testület szóvivője rámutatott: az engedélyezés hiánya gyengítheti a lakossági bizalmat az oltás iránt.

„Ha a szigorú tudományos ellenőrzés hiányában állampolgáraink elkezdik megkérdőjelezni egy vakcina biztonságát és hatékonyságát, akkor sokkal nehezebb lesz elérni a lakosság szükséges arányú beoltottságát” – emelte ki.

Tudósok becslése szerint a lakosság mintegy 55 százalékát kellene beoltatni ahhoz, hogy kialakuljon a tömeges immunitás. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban egy minapi, nyolcezer fős felmérés szerint azonban ennél kisebb hányadban nyilatkoztak úgy a megkérdezettek, hogy biztosan beoltatnák magukat koronavírus ellen.

A kormány „több fronton” is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz — írja a koronavirus.gov.hu. Csütörtökön megérkezett az orosz oltóanyag mintája Budapestre. Hamarosan az oltóanyag teljes dokumentációja is megérkezik, és átfogó elemző vizsgálat kezdődik.

A kormány minden lehetséges külföldi vakcináról tárgyal és beszerzi azokat, eddig 12 millió adag oltóanyagot kötött le három gyártónál: az oxfordi AstraZenecánál, az amerikai Janssen Pharmaceuticánál és a Pfizernél – írták.

A hivatalos adatok szerint meghalt 121, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4397 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A koronavirus.gov.hu kormányzati portálon azt írják: 170 298-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3689-re emelkedett, 40 820-an már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 125 789. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 7358 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük  599-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelték: egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme.

Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, amelyek hatását és szükségességét a kormány jövő szerdai ülésén értékeli. Továbbra is az emberek együttműködését és fegyelmezettségét kérik a szabályok betartásában – írták.

„Az is kiderülhet, hogy ez az elmúlt 100 év egyik legnagyobb orvosi vívmánya”

Amikor Mikael Dolsten, a Pfizer vezető tudósa meghallotta, hogy az általa is kifejlesztett vakcina ennyire hatékony, kollégáival szó szerint felugrott az örömtől.