Ismét növekszik az azonosított új fertőzöttek száma Izraelben

Ismét növekszik az azonosított új fertőzöttek száma Izraelben, noha még csak a szeptember közepe óta tartó országos zárlat feloldásának első intézkedéseit hozták meg – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A kedden elvégzett közel negyvenezer teszt 2,1 százaléka bizonyult pozitívnak, ami szintén a járvány ismételt előretörését jelzi, mert egy hete még csak 1,8 százalék volt ez az arány.

A zárlat enyhítése óta elsősorban az arab településeken ütötte fel a fejét újra a fertőzés, amit a helyi médiában elsősorban a gyülekezési tilalom ellenére megtartott tömegrendezvényekkel, elsősorban az esküvőkkel magyaráznak.

Az ultraortodoxok tiltakozása miatt bizonytalan időre elhalasztották a kneszetben a koronavírus-korlátozások megsértése miatt kiszabandó bírság felemeléséről szóló szavazást. Benjámin Netanjahu miniszterelnök csak akkor fogja a törvényhozók elé vinni a javaslatot a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál értesülése szerint, ha előzőleg sikerül megállapodnia az új büntetésekről az ultraortdoxok pártok vezetőivel.

A bírság mértéke azért különösen fontos a vallásosok számára, mert az ultraortodox városokban a rendelkezéseket megszegve már hetekkel ezelőtt nagyrészt megnyitották az oktatási intézményeket.

Az úgynevezett „koronakabinet” – a kormánynak a koronavírus-járvány ügyében döntő grémiuma – szerdán az utcára nyíló és nem alapvető közszükségleti cikket – nem élelmet vagy gyógyszert – árusító boltok megnyitásáról is döntött.

Az eredeti tervek szerint csak akkor engedélyezték volna számukra az árusítást, ha egy héten át átlagosan napi ötszáz alá süllyed az újonnan megfertőzöttek száma, de a kisvállalkozók válságos gazdasági helyzete miatt mégis megnyithatják vasárnaptól kapuikat, legalábbis a „zöld”, vagyis az alig, vagy egyáltalán nem fertőzött településeken.

A koronavírus járvány visszaszorítása érdekében ugyanakkor Benjámin Netanjahu szigorító intézkedést is javasolt, az éjszakai kijárási tilalmat, amivel egyszersmind megakadályoznák az éjszaka titokban rendezett tömeges esküvőket is – jelentette a 12-es kereskedelmi tévé esti híradása.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 316 792-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 9 782 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A fertőzés mértéke a szeptember közepén kezdődött országos zárlat óta fokozatosan és folyamatosan csökkent, s megkezdődtek a nyitás óvatos lépései, de az utóbbi napokban megfordult a tendencia.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2 592-en haltak meg Izraelben, jelenleg 574 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 365-en súlyos állapotban vannak, és 162 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.