Az EU nem tiltja a kóser vágást

Közösségi jogot sértenek az olyan rendeletek, amelyek megtiltják az állatok kábítás nélküli, vallási szertartások által előírt különleges módszer szerinti levágását — jelentette ki az Európai Bíróság főtanácsnoka.

Gerard Hogan kiemelte, hogy a tagállamok elfogadhatnak az európai uniós jogban foglaltaknál szigorúbb szabályozást, azonban tiszteletben kell tartaniuk a vallási szertartások tekintetében előírt kivételeket.

Ebből kiindulva megengedhető az állatok kábítás nélküli, vallási rituális levágása.

Belgium flamand régiójában jogszabály írja elő, hogy minden állatot el kell kábítani a levágása előtt. Ez gyakorlatilag törvényen kívül helyezte a zsidó kóser és a muszlim halal vágási hagyományokat. Emiatt különböző zsidó és iszlám egyesületek megtámadták ezt a rendeletet, annak teljes vagy részleges megsemmisítése érdekében.

Hogan szerint az uniós jog kimondja, hogy az állatokat levágásuk előtt általában el kell kábítani, azonban ez alól kivételt képeznek a vallási szertartások által előírt különleges vágási módszerek.

Hozzátette: ez a kivétel lehetővé teszi a vallás szabad gyakorlásának érdekében a kóser és halal vágást, amelynek keretében az állat kábítás nélkül leölhető.

Schect.jpg (669×445)
A kóser vágás XV. századi ábrázolása. Kép: Wikipedia

Megjegyezte, bár az ilyen szertartások nem egyeztethetők össze az állatok jólétének modern fogalmaival, de olyan szakpolitikai döntésről van szó, amelyben az EU-nak van jogalkotási illetékessége.

Zsidó és muzulmán vallási szervezetek szerint a kóser és a halal vágás, amelynek keretében gyors mozdulattal átvágják az állat nyaki ütőerét, kevesebb szenvedést okoz, mint a kábítás maga.

Belgiumban a zsidó és muszlim közösség egyébként összefogott a rituális vágás betiltásának megakadályozása érdekében.

A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul, függetlenül eljárva javaslatot terjesszen az Európai Bíróság elé a rábízott ügy megoldására vonatkozóan. Indítványa nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Kóser átvágás – oda az organikusság

Uniós bírósági ítélet szerint nem lehet több organikus kóser hústermékhez jutni Európában.