Plágiumgyanú: Shiri Zsuzsa reagálása Veszprémy László Bernát cikkére

Lapunk főszerkesztő-helyettese reggeli írásában kifogásolta, hogy a 2019-ben megjelent a Magyar emlékek Izraelben című könyv, melynek szerzője Novák Attila történész és Shiri Zsuzsa újságíró, két szócikkében is eltulajdonította két korábbi írását.

Shiri Zsuzsa, az MTI izraeli tudósítója azóta lapunknak jelezte, hogy a kérdéses írásokhoz neki nincs köze, nem ő a szerzőjük, ezért nevét ki is vettük Veszprémy cikkének címéből. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Shiri Zsuzsa levelét:

„A Neokohnon Veszprémy László Bernát súlyos vádakat fogalmaz meg könyvünk kapcsán. Bár a kérdéses részeket, fejezeteket nem én írtam, szerzőként van felelősségem abban, mi jelenik meg a nevem alatt. Ezért jelzem, hogy bár a kérdéses részeket nem én írtam, hibáztam, hogy nem ellenőriztem, minden felhasznált mű szerepel-e a forrásjegyzékben.

Bár nem tudom, szerzőtársam milyen mértékben használta a hivatkozott cikkeket, megvizsgáljuk, és amennyiben jogvédett műből az idézést meghaladó mértékű felhasználás történt, és azoknak a forrásjegyzékben szerepelniük kellett volna, azt a jövőben korrigálni fogjuk.

Kiemelném, hogy semmiképpen nem plágiumról, legfeljebb kizárólag figyelmetlenségről van szó.

Kritikusunktól személyesen elnézést kérek, munkája elismerésre méltó és fontos. Ugyanakkor a mi esetünkben ismeretterjesztő könyvről van szó, rengeteg forrást használtunk.

Szándékosságról nem volt szó, semmilyen előnyünk nem származhatott ebből, hiszen egyetlen pillanatig sem állítottuk, hogy eredeti tudományos kutatómunkáról volna szó. Még egyszer: szerkesztési hiba történt, plágium nem. Amennyiben a könyvnek lesznek további kiadásai, ezt a hibát orvosolni fogjuk, illetve valamennyi nyilvános eseményen jelezzük, hogy hibát követtünk el, megemlítve, hogy Veszprémy munkája hozzájárult a könyvhöz”.

Magyar kulturális nyomok a zsidó államban

A Magyar emlékek Izraelben című kötet a magyarországi eredetű, izraeli történelmi eseményeket, társadalmi csoportokat, keresztény emlékhelyeket, kulturális emlékeket mutatja be.