Először kapta rabbi a rangos ukrán kitüntetést

Jonatan Markovitch kijevi főrabbi személyében először kapta meg rabbi az ukrán parlament rangos kitüntetését, a Tisztelet Díjat – számol be a The Jewish Press.

Az elismerést évente adják át olyanoknak, akik munkásságukkal kiemelkednek a tudomány, a kultúra vagy a művészetek terén, és hozzájárulnak Ukrajna társadalmának jobbításához.

Markovitch a díjat sok évtizedes, a közösség érdekében végzett munkájáért kapta.

A kijevi főrabbit Alexander Kunitsky, az ukrán parlament Izrael-Ukrajna bizottságának elnöke és Dmytro Razumkov, a parlament elnöke a terjesztette fel az elismerésre.

A koronavírus-járvány miatt szűk körben megtartott díjátadó ünnepségen a helyi zsidó közösség prominens vezetői, valamint parlamenti képviselők vettek részt. Izrael szefárd főrabbija, Jichák Joszef, Árje Deri izraeli belügyminiszter, Jákov Avitan izraeli vallásügyi miniszter és Mose Leon jeruzsálemi polgármester videó-üzenetekben gratulált az elismeréshez. Az ünnepségen kiemelték Markovitch a koronajárvány-vírus alatt kifejtett tevékenységét is.

Markovitch szeptember 7-én, a díj és az erről szóló oklevél átadása után

Az elmúlt hónapokban a kijevi zsidó közösség tagjai jelentős segítségnyújtási kampányt indítottak az idősek számára. A projekt részeként az idősek több ezer élelmiszer-segélycsomagot kaptak.

A főrabbi vezetésével Ukrajnában nagyívű oktatási munka folyik, amelynek célja a lakosság tudatosságának növelése az idősek előtt álló kihívásokról. A kampány felhívja a fiatalabb családtagokat, hogy lépjenek kapcsolatba nagyszüleikkel, különösen most, amikor utóbbiak minden eddiginél jobban ki vannak téve a magánynak.

A chábád mozgalomhoz tartozó Markovitch azzal is kivívta a helyi közösség és a világ minden tájáról érkező zsidók figyelmét, hogy nagy erőkkel segíti és támogatja az Ukrajnába érkező zarándokok tízezreit.

De nem ez Markovitch munkájának egyetlen elismerése, ugyanis körülbelül két héttel ezelőtt, Ukrajna függetlenségének napján Volodimir Zelenszki elnök rendeletet írt alá, amely az ország legmagasabb kitüntetésével – az Ukrán Érdemrenddel tüntette ki.

Négyen támadtak egy hászid zarándokra Umánban, a temetőben is tűz volt

Helyi lakosok megsebesítettek egy vallásos zsidót az ukrajnai Umánban. A zsidó temetőben is tűz volt, nem kizárt a gyújtogatás.