„Soha nem adjuk fel” – Mohamed-karikatúrák újratöltve

Újra közzéteszi a Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúrákat a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap, amelynek több szerkesztőségi tagja dzsihadista merénylet áldozata lett öt évvel ezelőtt.

A karikatúrák a szerdán megjelenő szám címlapján lesznek láthatók, aznap, amikor megkezdődik a 12 áldozatot követelő terrortámadás pere a párizsi esküdtszéken, de az interneten már keddtől elérhetők.

„Soha nem adjuk meg magunkat. Soha nem adjuk fel” – mondta Riss, a lap jelenlegi főszerkesztője, aki a 2015. január 7-i terrortámadásban súlyosan megsebesült.

A 12 rajz eredetileg a Jyllands-Posten című dán napilapban jelent meg 2005. szeptember 30-án, a Charlie Hebdo egy évvel később közölte őket. Van, amelyiken a próféta turbán helyett bombát visel a fején, vagy kést ránt két lefátyolozott nőre.

Charlie Hebdo’s most famous cartoons, translated and explained

The role political satire plays in France is unlike anything in the US. Vox’s Amanda Taub explains. For more on the Charlie Hebdo attack, see here: http://w…

A francia szatirikus lapot a közlés után többször megfenyegették, a szerkesztőséget felgyújtották, majd 2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a szerkesztőségébe, ahol 12 embert megöltek, és 11-et megsebesítettek. A lap hét legfőbb karikaturistáját, köztük a főszerkesztő Charb-t is kivégezték.

A támadókat két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk agyonlőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat.

A három napig tartó támadásokban 17-en vesztették életüket, köztük három rendőr és 21-en sebesültek meg. A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben több mint 250-en vesztették életüket.

A támadást követően a Charlie Hebdo elköltözött, biztonságát megerősítették, s a szerkesztőség jelenleg is titkos helyen dolgozik. A lap munkatársai az elmúlt években is több halálos fenyegetést kaptak, miközben az újság világszerte a szólásszabadság jelképévé vált.

A dán karikatúrákon kívül a támadásban megölt egyik francia karikaturista, Cabu egyik rajzát is közli szerdán a lap.

„Gyakran megkérdezték tőlük 2015 január óta, hogy fogunk-e még Mohamed-karikatúrákat közölni. Eddig mindig nemet mondtunk, nem azért, mert valaki megtiltotta, hiszen a törvény engedni, hanem azért, mert alapos ok kellett hozzá. Egy olyan ok, amelynek van értelme, és amely hozzátesz valamit a vitához” – írta a főszerkesztő a lap legfrissebb számában közölt cikkében.

„A 2015. januári támadások pere kezdetének hetében elengedhetetlennek tűnt számunkra, hogy újra közzétegyük a karikatúrákat” – hangsúlyozta a Charlie Hebdo szerkesztősége.

Hitleren gúnyolódó szatíra nyerte el a Torontói Filmfesztivál fődíját

Taika Waititi náci szatírája, a Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt.