Antirasszista tüntetők „mocskos zsidózták” az ellentüntetőket Párizsban

A  párizsi Place de la République-on összegyűlő antirasszista tüntetők Izraelt a palesztinok mészárlásával vádló transzparenseket lobogtattak, és antiszemita rigmusokat kántálták az ellenfeleik felé.

A francia antirasszista tüntetők antiszemita szlogeneket, egyebek mellett a jól ismert „mocskos zsidók” rigmust kiabálták, és az „Izrael, a rendőri erőszak laboratóriuma” feliratú transzparenseket lobogtattak a párizsi Place de la République-en szombaton tartott rendezvényen – írja a The Jerusalem Post.

A rendőrségi brutalitás ellen az Egyesült Államokban hetek óta folyó Black Lives Matter felvonulások örvén a francia tüntetők azért gyűltek össze a fővárosban, hogy tiltakozzanak Adama Traoré, egy mali származású francia állampolgár halála miatt, aki még 2016-ban vesztette életét rendőrségi őrizetben. A feszültség akkor vált jól tapinthatóvá, amikor a rendőrség megpróbálta megakadályozni, hogy a felvonulás megindulhasson és a tüntetőket a téren tartotta, majd az ellentüntetők egy csoportja az egyik közeli épület tetejéről egy „Igazságot a fehérek elleni erőszak áldozatainak!” feliratú molinót engedett le.

Erre válaszul a tüntetők a „mocskos zsidók” rigmust kezdték el kántálni az ellentüntetők felé. A rendőrprefektus minderről jelentést tett a rendőrbíróságnak – olvasható a joghatóság Twitter bejegyzésében.

Préfecture de Police on Twitter: „”Sales juifs” scandé par les manifestants. Le préfet de Police signale ces propos antisémites à la justice. pic.twitter.com/3aSaQfmvjK / Twitter”

„Sales juifs” scandé par les manifestants. Le préfet de Police signale ces propos antisémites à la justice. pic.twitter.com/3aSaQfmvjK

A közösen harsogott szlogenek mellett, amelyek kíséretében a tüntetők az ég felé emelték az ökleiket, az i24 portál arról számolt be, hogy a tüntetők „Igazságot Palesztinának” feliratú pólókat viseltek, és palesztin zászlókat lobogtattak az eseményen. Mindezeken túl olyan transzparenseket tartottak a magasba, amelyeken az „Izrael, a rendőri erőszak laboratóriuma”, illetve „Vessünk véget az izraeli mészárlásnak! Szabadságot és igazságot Palesztinának!” feliratok voltak olvashatók.

A múlt héten egy Amerikai kampány a palesztin jogokért nevű amerikai szervezet szintén Izraelt vádolta számos afroamerikai haláláért, azt állítva, hogy az IDF képzi ki az amerikai rendőrséget az emberi jogok megsértéséhez vezető módszerekre. A csoport az egyik Twitter bejegyzésében így fogalmazott: „Az izraeli katonaság rasszista és elnyomó rendőri taktikákra oktatja az Egyesült Államok rendőrségét, amelyek szisztematikusan a fekete és a barna testeket célozzák”. Ehhez az Amnesty International 2016-os, hasonló állításokat megfogalmazó jelentésére irányuló linket csatolták.

Macron le akar mondani?

Az sem kizárható, hogy Macron saját lemondásának meglebegtetésével egyszerűen csak tesztelni akarta a közvéleményt.