Alan Dershowitz: „Izraelnek szégyenkeznie kell”

Az amerikai sztárügyvéd szerint „Benjamin Netanjahu a történelem első miniszterelnöke, akit azért állítanak bíróság elé, mert jobb sajtót akart magának.”

Alan Dershowtitz amerikai zsidó sztárügyvéd, aki többek között Donald Trumpot védte az impeachment eljáráskor, az i24NEWS-nak adott interjút Netanjahu bírósági ügye kapcsán.

Benjamin Netanjahu tárgyalása vasárnap kezdődött, a kormányfő és stábja maszkban jelent meg a bíróság előtt. A miniszterelnök a tárgyalás előtt nyilatkozott az izraeli sajtónak.

„Ennek a tárgyalásnak az a célja, hogy frusztrálja az embereket, és megbuktasson engem és a jobboldalt. Már egy évtizede nem tud engem elgyőzni a baloldal így aztán találtak egy újabb trükköt. A rendőrség és az ügyészek a baloldali újságírókkal  együtt létrehozták a „bárkit csak ne Bibit csoportot” és fabrikált vádakat írtak ellenem”

– jelentette ki a miniszterelnök.

A bíróság épülete előtt megjelentek az ellentüntetők és a miniszterelnök támogatói is. A következő meghallgatás július 19-én lesz, amin azonban Netanjahunak nem kell személyesen megjelenni. Ekkor hallgatja meg a három fős bíróság a vádat. A védelem pedig hat hónapot kért a válaszadásra, amit várhatóan akár tizenegy hónapra is kihúzhatnak, így lehet, hogy a miniszterelnöknek legközelebb csak 2021-ben kell személyesen megjelenni a bíróságon.

A tárgyalást az Egyesült Államokban is érdeklődéssel figyelik, különösen azt követően, hogy Donald Trump elleni impeachment eljárást alig néhány hónapja zárták le. Az elnököt védő Alan Dershowitz is nyilatkozott az izraeli televíziónak az ügyről.

„Ha bűncselekményt követett volna el, akkor erre a napra Izraelnek büszkének kellene lennie, azonban erre a napra a történelem úgy fog emlékezni, mint egy olyan nap, ami miatt Izraelnek szégyenkeznie kell. Izrael az első ország a történelemben, aki azért állított egy miniszterelnököt bíróság elé, mert jó sajtót próbált magának szerezni”

– jelentette ki Alan Dershowitz.

Dershowitz szerint, ha ez bűncselekmény lenne, akkor a Knesszetnek ezt törvénybe kellett volna foglalnia. Ehelyett tág törvényeket hoznak az ügyvéd szerint, amibe bűncselekményt akarnak belemagyarázni.

„Amikkel Netanjahut vádolják azok nem bűncselekmények „

– szögezte le az ügyvéd.

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök ajándékokat fogadott volna el egy üzletembertől, majd megpróbált neki zöldkártyát szerezni azt mondta az ügyvéd, hogy ez sem bűncselekmény, mivel nincs quid pro quo (valamit valamiért), és mivel nincs a törvénybe helyezve, hogy ne lehetne ajándékot adni egy politikusnak.

Azzal kapcsolatban, hogy Netanjahu a vád szerint befolyásolni próbálta a róla írt híreket, Dershowitz annyit mondott, hogy ha „ez bűncselekmény lenne a politikusok fele börtönben ülne.”

„Az nem lehet bűncselekmény, hogy egy politikus próbál jobb sajtót csinálni magának, vagy igyekszik elérni, hogy ne legyen róla negatív hír. Ha ez bűncselekmény, miért nem szavazza meg a Knesszet, hogy ez legyen bűncselekmény?”

– tette fel a kérdést az ügyvéd.