A foltozott kabát, avagy az ellenzék esete a Betyársereggel

Az ellenzék közös jelöltje a dunaújvárosi időközi országgyűlési választásra hűséget fogadott a Betyárseregnek. Kiss Adorján írása.

Mint valamilyen lázadó tinédzser táskáján a zenekaros kitűzők, úgy sorakoznak Kálló Gergely plakátjain az ellenzéki pártok logói. A Jobbik politikusa a dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson méretteti meg magát: szinte a teljes ellenzék támogatását élvezve vág neki Kálló a február tizenhatodikai szavazásnak.

Ellenfelei között megtalálható többek között egy volt jegyző, egy Mi Hazánkos politikus, egy helyi zöldek támogatta civil, a halak énekléséhez hasonlóan gyakran észlelt Tempo Párt jelöltje és több független is. A kormányoldal nem indított senkit.

A lényeget nem is a független jelöltek minőségére és mennyiségére helyezném, az pedig, hogy a Fidesz-KDNP miért nem indított jelöltet, teljesen más kérdés. A probléma nem más, mint az, hogy

a magukat a demokratikus ellenzéknek aposztrofáló pártok egy olyan ember mögé álltak be, akinek szélsőséges múltja bizonyított, korábbi tevékenysége pedig kicsit sem elhanyagolható.

Kálló Gergely ugyanis hűségesküt fogadott a Betyárseregnek (a gyakorlatban nem tudni, ez mit jelent), amely szervezethez köthető eseményeken Hitlert és Szálasit is éltető hangfelvételekkel szórakoztatták a résztvevőket.

Fotónk illusztráció, a Betyársereg nyugat-magyarországi tagjait ábrázolja

A radikális csoportosulással rokonszenvező Kálló Gergely pedig évek múltán kopottas Jobbik-köpenyét a Demokratikus Koalícióval, az MSZP-vel, az LMP-vel, a Párbeszéddel és a Momentummal foltozta meg.

Az ellenzéki pártok pedig mind a képzeletbeli köpönyegen, mind a való életben jól bírják a gyűrődést. A trendi és európai Momentumnak a szélsőjobboldali múlttal bíró politikus trendibb és európaibb, mint a kormánypárt. A radikális jobboldali úgy tűnik, hogy a Mindenki Magyarországának támogatását is bírja. A Párbeszéd, úgy látszik, nevéhez méltó módon viselkedik a – magát nyíltan nácinak valló – Tyirityánnak hűséget esküdött politikussal.

Ellenségem ellensége a barátom – gondolhatták az antiszemitizmusra eddig mindig érzékeny baloldali pártok, valamint a szélsőséges jobbikosok. A szerelem vak, a hatalom pedig megvakít. Olykor az erkölcs tűnik el, olykor a hűség, bizonyos esetekben a morális tartás, előfordul, hogy az elvek.

Kálló Gergelyt egykor az ellenségeinek vélt pártok ültetnék fel a trónra, a magát demokratikusnak vélő ellenzék pedig egy szélsőjobboldali múlttal bíró vezért emelne a magasba.

A foltozott köpönyeg viszont egyszer elfeslik, a megtépázott kabát elszakad. Február tizenhatodikáig viszont melegíti Kállót.

A Jobbik szerint Szulejmáni megölése „rossz példával jár elöl”

A radikális jobboldali párt szerint ártana a magyar és az uniós érdekeknek Orbán Viktor Iránnal kapcsolatos javaslata.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.