Ismét fél tízkor lesz az éjféli mise

Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában misét mutat be, karácsony délben ünnepi üzenetet mond, majd Urbi et Orbi áldást ad Róma városára és az egész világra. Több tízezer hívőt és turistát várnak a Vatikánba a karácsony napjaiban.

A hagyományos éjféli mise az utóbbi években korábban, fél tízkor kezdődik a Szent Péter-bazilikában az egyházfő idős kora miatt, és azért, hogy a hívők távozáskor még használni tudják a tömegközlekedést.

A szertartás a bazilika főbejáratánál kezdődik, ahonnan Ferenc pápa a főoltárig vonul. Ott felcsendül latinul a Kalenda-ének. Ezután az egyházfő leveszi azt a kendőt, amely az oltárnál a Gyermek Jézus szobrát fedi.

A szobornál népviseletbe öltözött gyerekek helyeznek el virágot Olaszország, Japán, Venezuela, Kenya, Uganda, Fülöp-szigetek és Irak képviseletében. Az országok az egyházfő idei és tervezett útjait jelképezik. A misén arabul, franciául, kínaiul, portugálul és szuahéliül is imádkoznak.

Nácizmus elől menekülő zsidókat szíriai és afrikai menekültek között ábrázoló szobrot avatott Ferenc pápa

Az „Ismeretlen angyalok” nevet viselő szoboregyüttes egy csoportot ábrázol — összesen 140 főt, különböző korokból és kultúrákból.

Ferenc pápával bíborosok és püspökök koncelebrálnak. A papsággal együtt mintegy ötezren férnek be a bazilikába, hívők és a karácsonyi ünnepeket Rómában töltő turisták, többségükben külföldiek. Aki nem váltott előre ingyenes jegyet, az a Szent Péter téren kivetítőkön vagy rádión, televízión, interneten keresztül követheti a szertartást.

A mise végén Ferenc pápa a gyerekek kíséretében a Szent Péter-bazilika egyik kápolnájának betlehemében a jászolba fekteti be a Gyermek Jézus szobrát.

December 25-én délben a pápa a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondja el olasz nyelvű karácsonyi üzenetét, majd latinul Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra. Karácsonyi beszédének témája szokás szerint a béke lesz, az egyházfő felsorolja a világ konfliktusok és szenvedés dúlta térségeit.

A Vatikánba több tízezer hívőt és turistát várnak, látogatókkal van tele az olasz főváros is. Fokozott biztonsági készültség van a Colosseumnál, a Forum Romanumon, de a firenzei Uffizi-képtárnál, a nápolyi tengerparti sétányon, a milánói dómnál is, valamint az összes nagyobb olaszországi templomnál, ahol több tízmillió olasz vesz majd részt az éjféli misén.

Aggodalmát fejezte ki Ferenc pápa az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek miatt.

A katolikus egyházfő arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a lángok mielőbbi eloltásáért.