Londoni késelések — öt éve tart a krízis

2018-ban 40 ezer késsel kapcsolatos bűncselekményt jegyzett fel az angol rendőrség. A legújabb áldozata a késeli sorozatnak egy nyolc hónapos terhes nő, akit Londonban támadtak meg. 

Alig telik el úgy hétvége, hogy ne érkezne újabb késeléses hír Londonból. Sem a rendőrség, sem a városvezetés nem találja a megoldást a krízisre — számolt be a CNN.

Donald Trump amerikai elnök is gyakran felhozza a témát, szerinte a londoni polgármester a hibás, viszont Sadiq Khan szerint a konzervatív kormány a felelős, mert ők vágták meg a rendőrség költségvetését.

Sadiq Khan londoni polgármester (j) és Cressida Dick londoni rendőrfőnök a londoni London Bridge-nél nyilatkozik a sajtónak, miután 2017. június 5-én éjjel három merénylő egy furgonnal gyalogosok közé hajtott a Borough Market környékén. Fotó: MTI/EPA.

A brit rendőrség ráadásul esetenként olyan intézkedéseket vezet be, amelyek köznevetség tárgyává válnak.

Néhány éve a kések önkéntes beszolgáltatását indítványozták, néhány hónapja pedig kitalálták, hogy tompa késeket írnak elő azokban az otthonokban, ahol már elkövettek családon belüli erőszakot.

Egy konzervatív képviselő, Scott Mann azzal a tervvel állt elő, hogy minden eladott késbe GPS-t kellene beszerelni.

A brit gyermekügyi biztos, Anne Longfield szerint az lenne a megoldás, ha az iskolák este és hétvégenként is nyitva maradhatnának, de erre egyszerűen nincs pénz.

Egyes boltok, mint az Asda, bevezették, hogy nem árulnak magában kést, csak csomagban.

A probléma gyökerét a bandaháborúk jelentik, amelyek már a tinédzser korosztályt is érintik.

A rendőrség azonban nem tudja mivel akadályozza meg a fiatalokat a bandákhoz való csatlakozásban — írja a CNN.

A hivatalos brit statisztikák szerint csak 2017-ben 214 embert gyilkoltak meg késsel és 391 alkalommal történt gyilkossági kísérlet.

Az Egyesült Királyságban késelésért átlagosan 8 évet szabnak ki, de 3-4 év után a legtöbben már szabadulhatnak is.

A legutóbbi késeléses gyilkosság szombaton történt Londonban, egy 26 éves nyolc hónapos terhes nőt késeltek meg — adta hírül a Daily Mail. A mentők a nőt nem tudták megmenteni, viszont a kisbabáját világra hozták, és kritikus állapotban vitték kórházba.

Khan a Twitteren fejezte ki részvétét.

Londonban ez a második késeléses gyilkosság a héten, legutóbb szerdán öltek meg egy fegyvertelen fiatalt.

Az európai jogrend nehezen tud válaszolni a migráns közösségek normáira

A Migrációkutató Intézet tudományos tanácsadója szerint a nyugati országokban még nem születtek meg azok a jó válaszok, amelyekkel az európai normákhoz tudnák igazítani a bevándorló csoportok szokásait.